Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sabatons avhoppare bildar supergrupp

De lämnade oväntat Sabaton i mars. Nu bildar avhopparna nya "supergruppen" Civil war med Astral Door-sångaren Patrik Johansson och basisten Stefan "Pizza" Eriksson från Volturyon.
– Det är lite nybyggarkänsla, säger Patrik Johansson till Dt Nöje.

För två månader sedan kom beskedet - Sabaton splittras. Medan Joakim Brodén och Pär Sundström valde att fortsätta med bandet och kommande turnén med nya medlemmar så slutade Daniel Mullback, Rikard Sundén, Oskar Montelius och Daniel Myhr. Men det dröjde inte länge innan planerna på ett nytt band tog form. Med nya sångaren Patrik Johansson från Astral Doors och Volturyon-basisten Stefan "Pizza" Erikson presenterar de nu nya bandet Civil war.

– Det föll sig ganska naturligt. Vi har alltid tyckt det Patrik gjort låter bra och han var på när vi frågade, säger trummisen Daniel Mullback.

– Det var ingen tvekan för min del. Astral Doors har visserligen en stabil publik men vi är lite mer underground. Jag ser det som en chans att nå ut till en större publik nu, säger Patrik Johansson.

Pizza Eriksson åkte med Sabaton som roddare på flera turnéer och känner bandet väl. När splittringen var ett faktum mötte han Rikard Sundén på stan och sa åt honom att ringa om det nya bandet behövde en basist.

– Jag har ju soundcheckat åt Sabaton i 3 år, och det ska bli skönt att spela lite annat än dödsmetall, säger han.

Kvartetten från Sabaton var aldrig särskilt involverade i låtskrivandet som mest sköttes av Joakim Brodén. Men i den nya konstellationen har produktiviteten gått på högvarv. Och nu är alla involverade.

– Det har blivit en nytändning. Man har inte varit med och knåpat ihop låtar tidigare, man har inte rört musik när man väl varit hemma. Men så här produktiv har jag aldrig varit. Vi blev ett komplett band för en och en halv vecka sedan och vi har 6-7 låtar på gång redan, säger keyboardisten Daniel Myhr.

– Det är lite nybyggarkänsla, konstaterar Patrik Johansson.

Civil war kommer att repa ihop sig och fortsätta skriva låtar under sommaren. Till hösten hoppas de släppa sin första ep. Sedan är tanken att ett album ska komma ut nästa vår, lagom för att få till bra bokningar inför festivalsäsongen nästa år. På frågan hur soundet kommer att låta är svaret ännu inte givet.

– Vi kommer ju från rätt spridda stilar, säger Daniel Myhr och får medhåll av Daniel Mullback.

– Vi har en massa låtidéer men ljudmässigt får det växa fram, säger han.

– Det vi är eniga om är att vi vill ha bra melodier. Sedan kan vi köra hur hårt som helst men melodierna är viktiga. Men det får ju inte låta för snällt. Det får ju inte bli dansband, säger Patrik Johansson.

Men bandnamnet Civil war, ni kommer att köra vidare på krigstemat alltså?

– Nej, vi kommer inte fortsätta med krigstema som Sabaton. Nu kan texterna handla om vad som helst. Det är ett bra namn som låter bra. Sedan blir det ju lite det här med Falun/Borlänge. Vi är ju fiftyfifty från de två städerna. Lite inbördeskrig, ha, ha, säger Daniel Myhr.

Vad som egentligen hände med Sabaton vill de forna medlemmarna fortfarande inte utveckla. Men de har inte pratat med Joakim Brodén och Per Sundström sedan uppbrottet.

– Det har lämnats en version där vi inte ville vara med och spela mer men så var det inte. I så fall skulle vi väl inte fortsätta som vi gör nu? Sedan är det många som tror att vi inte är med och spelar på nya skivan, att det är det nya bandet som spelar där. Men det stämmer inte heller. Det är vi, säger Daniel Mullback.