Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så var Emelies uppväxt med en alkoholist

/

Pappa var ofta full när hon hälsade på. Som liten låtsades Emelie Johansson som ingenting. Hon ville skydda pappan, inte låtsas om det onda.
Känslorna kom i kapp för några år sedan. Hon har mått dåligt
– Alkohol förstör. Jag går ut ibland och har roligt som andra tonåringar, men på julen ska man inte dricka, säger hon.

Annons

Emelie Johanssons pappa missbrukade alkohol och droger under hela hennes uppväxt. Hon har aldrig bott ihop med honom, men sovit över ibland, och då var han ofta berusad.

Länge låtsade hon som ingenting, i hopp om att det onda inte skulle finnas om hon vände bort blicken. Men det var jobbigt att se hur han tappade kontrollen, och att se honom berusad på stan.

Hon berättade inte för sin mamma om att pappa var full, men när hon fyllt 16 gick det inte att tiga längre. Mamma blev jätteledsen, och undrade varför Emelie inte sagt något tidigare.

– Det var nog för att jag ville skydda honom, jag var nog lite som en mamma för honom, säger Emelie Johansson.

Och när hon väl tagit av locket så började känslorna bubbla upp. Hon mådde dåligt och var deprimerad, sörjde en förälder som aldrig varit riktigt där för henne... Mamma fixade träffar med en psykolog på BUP, barn och ungdomspsyk, men det ledde ingen vart. Emelie tyckte att det var jobbigt att sitta ensam i fokus, och hon kände inte att psykologen kunde förstå.

Att människor säger att de förstår är hon van vid, men hon tror inte på det. Bara den som själv varit med vet hur det är. Och ett sådant gäng har hon hittat på Dialogen i Falun. Där finns stödgrupper för barn till missbrukande föräldrar. De kan byta erfarenheter, känna igen sig i de andras historier.

Nu har Emelie Johansson deltagit i träffarna under två terminer och funderar på en till – repetition reparerar.

– Det är så skönt att upptäcka att andra varit med om samma sak, det är lätt att tro att man är ensam.

I veckan ska hon äta julbord med sin pappa. Nyligen har han varit på behandlingshem och säger nu att han är drogfri. Han har jobb och en bra relation med en kvinna. Det finns gott hopp om en vit jul.

– Det är fint att ha sin pappa tillbaka, säger Emelie Johansson.

Mer läsning

Annons