Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så utsätts ditt barn för tusentals gifter

Vi exponeras dagligen för över 100 000 kemikalier i vår vardag – varav flera tusen har hormonstörande effekter. Ofödda och små barn tillhör de största riskgrupperna. Nu drar kommunen i gång en kampanj för att informera föräldrar.

De finns i leksaker, mat och kläder. Varje dag exponeras vi för mellan 100 000 och 150 000 fabriksframställda kemikalier. Det är ämnen som mjukgörare i plast (ftalater), flamskyddsmedel och ytaktiva ämnen.

– Omkring 800 av dessa har visat sig ha hormonstörande effekter. Vetenskapen har inte en susning om vilka konsekvenser det får, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

Det är det största problemet enligt Bergman – att vi vet så lite.

Han har bjudits in till Familjecentralen i Elsborg för att kicka i gång kommunens kampanj.

– Det är första gången jag får en sådan här inbjudan från en kommun. Fler borde ta efter, säger han.

Åke Bergman har ägnat sitt liv åt att avslöja hemligheten bakom okända kemikaliers miljö- och hälsoeffekter. Nu har han fått FN-organen WHO och UNEP:s uppdrag att leda arbetet med översynen av kunskapsläget om hormonstörande kemikalier.

– Vi har sett att små barn har högre halter av miljöföroreningar än sina föräldrar. Det är inte så konstigt eftersom de stoppar allt i munnen, säger han.

Redan innan födseln får det ofödda barnet i sig allt som mamman exponeras för genom moderkakan.

Åke Bergman menar att det finns ett oroande samband mellan hormonstörande kemikalier och diagnoser som adhd, autism, diabetes och fetma.

– Vi har inte den sista pusselbiten för att säga att det beror på kemikalierna, men vi har starka indikationer på det, säger han.

Även reproduktionsstörningar som minskad befruktningsförmåga hos spermierna och flickors allt tidigare pubertet tros ha dessa kopplingar.

– Vi måste satsa på tvärvetenskaplig forskning och få till en märkning av varor och material. I dag finns ingen deklarationsskyldighet, konstaterar Bergman.

Men att förändra kemikalielagstiftningen på EU-nivå har mött motstånd.

– Industrin lägger ner enorma resurser på att skjuta ner oss. De lägger ut dimridåer, jobbar på alla politiska nivåer och sår tvivel i beslutsfattarnas led, säger Åke Bergman.

Lena Melander på Falu kommun är initiativtagare till kommunens kampanj, som kommer att pågå i flera år framöver.

I år kommer fokus att ligga på kemikalier i barns vardag, nästa år på kläder och textilier.

– Industrin har inget intresse av förändring, men som konsumenter kan vi påverka. Vi vill hjälpa kommuninvånarna att öka kunskapen och göra bättre val, säger Lena Melaner.

Kemikalieinspektionen har tagit fram ett material som nu kommer att spridas på Faluns bibliotek, barnavårdscentraler och familjecentralen.

På öppna förskolan på Familjecentralen Elsborg är det sång- och lekstund för 0-6 åringar. Fem månader gamla Olle och fyra månader gamla Vilgot kikar nyfiket på varandra.

– Sedan jag blev gravid har jag börjat läsa på om kemikalier och hur de påverkar barn. Bland annat om riskerna med ftalater, mjukgörare som finns i leksaker, berättar Malin Källgården, mamma till Olle.

Ftalater tros vara en källa till cancer och hormonstörningar, och efter den läsningen var det slut med plastleksaker. Nu tuggar Olle på en grön naturgummigroda i stället – garanterat giftfri.

– Nu köper jag delvis leksaker på nätet, där är det lättare att få tag i bra grejer, säger hon.

Att byta ut plastnappflaskor mot glasflaskor är ett annat tips hon har.

– De högsta halterna av kemikalier finns ju i barnrummet, säger Sandra Häggquist som är mamma till Vilgot. Hon arbetar som toxikolog.

– Plaster innehåller hormonstörande ämnen och det krävs så himla små mängder. Det är bättre att köpa leksaker från de stora leksakstillverkarna än från lågprisvaruhusen, de har bättre kontroller, säger hon.

Medvetenheten bland föräldrar är generellt sett låg anser Sandra Häggquist.

– De flesta tror att alla leksaker är okej, säger hon.