Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så stort är förtroendet för kungahuset

Andelen av befolkningen som inte har förtroende för kungahuset är snart lika stor som andelen som har förtroende, enligt trenden i SOM-institutets förtroendeundersökningar.
Om Dalarnas riksdagsledamöter fått bestämma hade monarkin varit hotad som statskick. Det visar DT:s kartläggning.

SOM-institutet (Samhälle Opinion Medier) är en opartisk undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet och presenterar sin förtroendeundersökning med bland annat ett så kallat balansmått, vilket är andelen som anser sig ha stort förtroende för kungahuset, minus andelen som anser sig ha litet förtroende för kungahuset.

1995 var första året som kungahuset ingick i förtroendeundersökningen och hade då +41 i balansmått. Den högsta noteringen nåddes 1998 med +46. Sedan dess har förtroendet sjunkit rejält, vid de senaste siffrorna från SOM-undersökningen 2013 var balansmåttet ynka +1. 32 procent hade stort förtroende för kungahuset och 31 procent hade litet förtroende. 37 procent valde svarsalternativet "Varken/Eller" på frågan "Hur stort förtroende har du för det sätt på vilket följande institutioner och grupper sköter sitt arbete?"

I artikeln "Institutionsförtroende mellan berördhet och mediebevakning" av Sören Holmberg och Lennart Weibull vid SOM-institutet skriver de bland annat att kungahuset är "en av de åsiktsmässigt omstridda institutioner som befinner sig under ständigt ifrågasättande och kritisk granskning."

De kallar även kungahuset för en av institutionerna med en långsiktigt sjunkande tendens.

"Det gäller särskilt förtroendet för kungahuset – från höga +41 1995 till låga +1 2013. För båda institutionerna, särskilt för kungahuset, finns det en del hack i kurvorna som antyder att händelser vissa år kan ha påverkat allmänhetens bedömningar", skriver Sören Holmberg och Lennart Weibull.

I den nationella SOM-undersökningen 2012 framgick även att 54 procent av befolkningen ville behålla monarkin, att 22 procent vill avskaffa den och att 24 procent inte hade någon åsikt.

Bröllop, barnafödsel och dop ger positivt uppsving för monarkin. Ännu bättre om någon kunglig gifter sig med en person av folket. Det säger journalisten och författaren Herman Lindqvist till DT.

– Innan vår kung och Silvia gifte sig så var monarkin på botten i Sverige. Det fanns till och med uttalat republikkrav. Men med Silvia kom en riktig boom för monarkin och sedan följde kungabarnen på det. Annat uppsving kom med Victorias och Madeleines respektive bröllop och det blir nog samma sak nu. Sedan får vi se hur länge det håller i sig, säger Herman Lindqvist.