Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så sparar du tusenlappar på elräkningen

Som vi berättat tidigare har energipriserna har seglat upp som det största privatekonomiska hotet i år. Mer än var tredje person, 38 procent, oroar sig för kommande elräkningar, enligt Nordeas undersökning av hur vi ser på vår ekonomi det kommande året.

2010 var det dyraste året någonsin för elkunderna. Men för många finns faktiskt en möjlighet att sänka räkningarna en del.

- Den som inte sett över sitt elavtal på länge kan spara flera hundralappar i månaden på att jämföra priser och välja ett billigare avtal, säger Tommy Johansson på Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

På internet finns flera sajter som kan hjälpa till att jämföra priser och avtal hos de över 100 svenska elhandelsbolagen. Flera av dem sköter också om ett eventuellt byte.

Så många som var fjärde elkund har inte gjort något val alls för sin elhandel. Det betyder att de sitter med dyra så kallade tillsvidareavtal. För den gruppen blir det en bra affär bara att välja ett riktigt elavtal istället.

För elkunder med fasta avtal är pristopparna i vinterkylan inget problem, eftersom de har samma elpris hela avtalsperioden ut. Men har man rörligt pris, kan det vara värt att fundera igenom sitt val en gång till.

Rörligt elpris har, sett över en längre period, varit en något billigare lösning. Men hur elpriset kommer att se ut i framtiden är det ingen som vet. Det påverkas av många faktorer, där vädret är en av de viktigaste.

Förra veckan förutspådde amerikanska meteorologer mycket kallt väder i norra Europa från slutet av februari till april. Orsaken skulle vara naturliga svängningar i atmosfären över Atlanten. De fick snabbt mothugg av svenska kollegor som menade att det handlade om rena gissningar.

Elräkningen kommer att visa vem som fick rätt.

Fakta: Så kan du sänka dina elkostnader

* Gör ett aktivt val! Har du inte aktivt valt ett elavtal för ditt boende har du med all säkerhet ett så kallat tillsvidareavtal. Det är dyrare än både bundna och rörliga avtal.

* Jämföra priserna för elavtal kan man göra på flera sajter på internet. Här är några exempel:

www. insplanet.se

www.elskling.se

www.energimarknadsinspektionen.se/elpriskollen/

* Rörligt eller bundet? Det är svårt att veta vilken typ av avtal som blir billigast på lång sikt. Det rörliga priset speglar marknaden och när det används mer el går priserna upp. Den här vintern har det rörliga elpriset skjutit i höjden.

* Titta på totalkostnaden! Hos vissa elhandlare får man även betala en årsavgift till sin elhandlare. För ett mindre boende, som en lägenhet, kan avgiften utgöra en relativt stor del av den totala kostnaden.

* Se över din förbrukning! Uppvärmning och varmvatten står för den största kostnaden, men man kan även tänka på att använda lågenergi eller LED-lampor, köpa ny kyl och frys och inte låta hemelektronik stå i stand-byläge.

Källa: www. insplanet.se, energimyndigheten m fl

Fakta: Det betalar du för

Slutsumman på elräkningen består av tre delar:

Elen: Du köper el från ett elhandelsbolag, som du kan välja själv. Priset på el sätts på den nordiska elbörsen Nord Pool. När man valt elhandelsföretag ska man också välja avtalsform, rörligt pris (utgår från på elbörsen timme för timme) eller fast pris (samma elpris hela avtalsperioden ut) eller en blandning av de båda.

Elnätet: Ett nätföretag har ansvar för ledningar och för att elen kommer hem till dig. Nätföretag kan man inte välja.

Skatt och moms: Till elpriset tillkommer energiskatt och sedan moms på 25 procent.