Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så slipper du lövstressen

För många är höstlöven ett stort problem och stressmoment. Men inte för Eva-Marie Bergvall i Hytting.
– Om man klipper ner löven i gräsmattan ger det skydd och näring hela vintern, säger hon.

Eva-Marie Bergvall har bott i sin mans gamla föräldrahem på Valbergsgatan i fem år. På gården finns bland annat två stora lönnar som producerar en hel del löv. I början kände Eva-Marie sig tvingad att ägna mycket tid åt att kratta på hösten och hålla gräsmattan helt fri från fallna löv.

– Till slut undrade jag varför jag höll på med det när jag blev så stressad, säger hon.

Så Eva-Marie började göra som hon mindes att de gjorde under hennes barndoms höstar hemma i Kopparberg; hon klipper helt enkelt ner löven i gräsmattan med gräsklipparen.

– Då tar naturen hand om vad naturen har gett.

Först tar hon lövblåsen eller en kratta och fördelar löven lite jämnare på gräsmattan. Sedan klipper hon löven samtidigt med gräsmattan cirka en gång i veckan under de sju-åtta veckor som lönnarna tar på sig att fälla sina löv.

När löven delas upp i små bitar blir det lätt för mask att dra ner dem i gräsmattan och omvandla dem till mull. Samtidigt blir gräsmattan gödd och uppluckrad.

– Jag behöver aldrig köra iväg några löv eller fylla på med vare sig ny jord eller konstgödsel, säger hon.

Att det ligger kvar lite klippta eller hela löv när snön kommer är också bra, enligt Eva-Marie. Dels skyddar det gräsmattan mot frostbränna, dels blåser de hela löven upp mot träd och buskar där de också skyddar och göder.

– Nu har jag fått en jättefin och slitstark gräsmatta. Regnvattnet rinner undan och mossan minskar, säger hon.

Fördelarna är många, anser Eva-Marie. Hon sparar både tid och pengar, får en fin gräsmatta och även ett rikt fågelliv på gården eftersom de dras till masken.

– Dessutom tycker jag lite av charmen med hösten är att se att det ligger löv på marken. Då får man sakta vänja sig vid att sommaren börjar ta slut och det är dags att kura skymning.

Ser du inga nackdelar?

– Nej, men det kan vara svårt om det blir en regnig höst eftersom man helst ska klippa under torra dagar. Men då kan man klippa precis när frosten kommit eller vänta till våren, säger hon.

För att skydda gräsmattan rekommenderar Eva-Marie också att man inte klipper för tidigt på våren oavsett om det är löv på den eller inte.

– Jag brukar vänta två veckor efter att alla andra börjar klippa. Sedan håller den sig fin hela sommaren.

Enligt Eva-Marie är det flera som tänker likadant om lövkrattning i hennes område.

– Ja, när jag skulle blåsa in lite löv från gatan häromdagen sa en granne: "Måste du?", säger hon och skrattar.

– Men så har vi också ett av de grönaste och frodigaste områdena i stan.