Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska operationsköerna kortas

I november presenteras planen som ska ta Dalarnas vårdköer från det nationella bottenträsket till fastare mark.
– Det är tre områden där vi inte når lagens krav. Kirurgi, ögon och ortopedi. Det är där vi kommer satsa våra största krafter, säger landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg.

I nationella mätningar efter mätningar de senaste åren har Landstinget Dalarna placerats i nationella bottenträsket när det gäller vårdköerna i landet. Senast i helgen presenterade Dagens Nyheter statistik för augusti. Granskningen visade att Dalarna hade de längsta vårdköerna i landet.

– Detta är inte alls någon roligt situation för oss. Men det här ska vi nu lösa. En gång för alla. Och vi ska inte falla tillbaka till ett köproblem igen, säger landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg.

I augusti fick hon uppdraget att ta fram en plan för hur landstinget ska kapa köerna. Sedan dess har sjukvårdens ansvariga jobbat hårt med att hitta lösningar. Den 5 november presenteras handlingsplanen.

– Vi jobbar som sjutton. Ett omfattande och gediget jobb av många. Det jobbas just nu stenhårt ute i verksamheten för att hitta vägar att kapa dessa köer. Nästan uteslutande finns problemen inom kirurgin, ögon och ortopedin.

– Det handlar bland annat om vad vi ska göra själva med egna satsningar, vad vi behöver ta hjälp med av andra landsting - och vad vi behöver köpa in från andra vårdgivare., säger hon.

Det praktiska jobbet har delvis redan inletts med pengar som tidigare var vikta för operationer.

– Just nu har vi exempelvis utökat kapaciteten för höftoperationer i Mora, med en kvällssatsning. Den satsningen ingår i detta arbete, säger hon.

Vårdkösatsningen kommer att kosta stora pengar. Uppskattningsvis upp mot 75 miljoner kronor. Sedan tidigare har landstingsledningen öronmärkt 30 miljoner. Landstingsledningen har bedömt att beslut om uppskattningsvis ytterligare 40-45 miljoner måste till.

– Det handlar inte bara om att operera fler. Det handlar om att ha en organisation och personal för att kunna ta hand om patienterna både efter och före själva operationen. Att vi exempelvis har operations- och narkossjuksköterskor. Att vi har sjukgymnaster som kan göra rehab när väl operationen genomförts.

– Mitt uppdrag är att köerna ska bort, inte bara för stunden utan permanent. Då måste organisationen vara sådan att den kan tackla inflödet av nya patienter. Vi ska inte hamna i en situation där köerna återkommer. Vi ska ha en organisation av hög kvalitet och uthållighet, säger Karin Stikå Mjöberg.

Tidigare har den politiska landstingsledningen lovat att satsningen inte bara ska nå den lagstadgade vårdgarantins tre månader. Landstingsledningen vill nå den tuffare tvåmånadersnivån för rätt till pengar ur den så kallade kömiljarden. I vår ska allt vara genomfört.

– När vi är klara med detta ska vi inte vara sämst i landet igen, säger landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg.

Fotnot: Under måndagens landstingsstyrelsemöte framkom det att landstinget kommer skärpa kökraven. Det kommer i framtiden inte vara möjligt att stå kvar längst främst i en operationskö om man tackar nej till en erbjuden operation.