Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Lassi ta VM-medalj

Förra året missade han VM-final.
Efter sommarens succésäsong har Lassi Karonen nu ändrat sina förberedelser – och vill ha revansch.
– Jag har höjt mig en nivå, säger han.

Trots EM-silvret blev tävlingssäsongen 2010 inte vad Lassi Karonen hade tänkt sig. Sjundeplatsen i VM beskriver han som en besvikelse.

– Jo, det var det. Helt klart. Jag tyckte att jag hade genomfört de förberedelserna som jag hade tänkt, klarat mig från skador och sjukdomar, och så gick det inte i alla fall, säger han.

Om en månad inleds årets VM-tävlingar i slovenska Bled. Den här gången har Lassi Karonen och hans team lärt av fjolårets misstag – och genomfört flera förändringar.

+ Mental träning.

Tvåa i världscupen – men ännu har Lassi Karonen inte slagit världsstjärnorna Ondrej Synek, Tjeckien, och Mahé Drysdale, Nya Zeeland. Med hjälp av en ny medlem i tränarstaben, ex-roddaren och VM-silvermedaljören Anders Christensson, har han börjat diskutera den mentala biten.

– Han är på mig om att ta fram det där lilla extra när man börjar komma mot slutet av loppet, säger Lassi Karonen.

Det sitter bara i hjärnan?

– Ja, jag tror det. Det är lätt att släppa efter när man har ont och känna att "jag är nöjd med den här placeringen" i stället för att tänka framåt.

Är det därför de andra har vunnit?

– Jag tror att de är väldigt slipade på det, särskilt Drysdale. Det brinner till när han ligger i underläge, han bara ska förbi de andra. Det måste jag få in och inte vara för nöjd.

Har det varit så innan?

– Ja, kanske lite, säger han.

+ Tekniken.

Under våren rodde Lassi Karonen med det tjeckiska landslaget. Efter råd av världsmästaren Ondrej Syneks tränare har han justerat sin accelerationsteknik.

– Vi filmade mig och sedan fick han säga vad han tyckte. Då pratade han om att jag skulle vara mjukare i början av roddraget och sedan accelerera. Jag tyckte att det var klokt sagt och så testade jag det.

Resultatet – mer fart, mer energi-ekonomisk rodd och tre pallplatser i världscupen.

– Efter den första tävlingen sade den tjeckiska tränaren att han ångrade att han sagt något, säger Lassi Karonen.

+ Nytt träningsupplägg.

Brudpigaroddaren säger att fjolårets VM-resultat hade sin bakgrund i träningen. De intensiva passen genomfördes vid fel tillfälle.

– Jag lyckades inte med formtoppningen inför VM förra året. Han var inte som bäst när det gällde. Tittar man på det i efterhand så hade vi för hög intensitet för länge, säger huvudtränaren Per "Pliggen" Andersson.

I år inleds intensivträningen först en vecka innan VM. Mästerskapet fungerar som kval till OS och Lassi Karonens målsättning är en topp tre-placering.

– Vi behöver förstärka den bild vi har av att vi slåss med de absolut bästa. Den bilden får en mycket tydligare karaktär om vi får ett bra resultat, säger Per "Pliggen" Andersson.