Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska kyrkans träd leva längre

/

50 träd vid Norslunds kyrkogård ska fällas och mer än dubbelt så många beskärs, för att förlänga trädens livslängd.
– Beskärning måste ske på våren, säger arboristen Harald Kratschmer.

Annons

Besökare till Norslunds kyrkogård har reagerat på den senaste tidens arbete med träd som fälls eller beskärs.

Träden som ska beskäras har märkts med ett vitt band. Besökarna har varit oroliga för att det vita bandet betyder att alla dessa träd ska fällas, säger kyrkogårdsvaktmästaren Bertil Elmqvist.

Totalt är det 50 träd som ska tas ner. Trädfällningen påbörjades i måndags.

Det är mest björkar som vi har tagit ner. Många av dem är planterade i slutet av 1800-talet och de var så dåliga att det inte var miljömässigt försvarbart att behålla dem, säger Harald Kratschmer.

Norlunds kyrkogård anlades 1884, inflikar Karin Elofsson.

Arbetet med beskärningen, som mestadels gäller palmlindar, föranleddes av en speciell upphandling.

Vi tog in anbud och bjöd sedan hit tre av företagen som var intresserade. De fick beskära ett träd vardera och de som gjorde bäst i från sig fick jobbet, berättar kyrkogårdsföreståndaren Karin Elofsson.

Valet föll på Svensk Arboristtjänst, från Åkersberga.

Men vi jobbar över hela Mellansverige och har gjort mycket jobb med träd på kyrkogårdar i Dalarna. Det går bra så här långt. Och så har vi sådan tur med vädret. Det kan inte bli bättre. Annars är mars en rätt chansartad månad, säger Andreas Björkstrander, verksamhetsansvarig för Svensk Arboristtjänst.

Beskärning ska ske så här års, när träden är förberedda på tillväxt. Här görs både underhållsbeskärning, där torra grenar tas bort, och vitaliseringsbeskärning där trädkronan reduceras så att det bildas nya skott längst upp i trädet. Det är där vi vill ha det grönt, säger Harald Kratschmer.

Han beräknar att arbetet med beskärningen kommer att förlänga trädens livslängd avsevärt.

Detta arbete kan göra att träden blir mellan 50 och 70 år längre. Lindar åldras snabbare på en kyrkogård än ute i naturen, säger Harald Kratschmer..

Annons