Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Brage hjälpa Dulee Johnson

Dulee Johnson har varit skandalrubrikernas man i svensk fotboll de senaste åren.
Nu är han klar för IK Brage – och klubben ska hjälpa honom med problemen vid sidan av planen.
– Vi lägger korten på bordet, säger ordförande Tommy Andersson.

Dulee Johnson har vunnit SM-guld och svenska cupen med AIK, spelat utomlands i Holland, Grekland, Sydafrika och Israel.
Men samtidigt har skandalrubrikerna duggat tätt kring den 28-årige mittfältaren. Han har sparkats från flera av sina klubbar – och haft problem vid sidan av planen. Bland annat har han dömts för sexköp.
Nu är han klar för IK Brage – och ska genomgå rehabilitering för sina problem, vilket är inskrivet i det nya kontraktet.
– Dulee själv har insett att han har haft problem, men ändå presterat på plan. Det han vill göra nu är att skriva ett kontrakt, som vi har gjort, med IK Brage, Nudax (behandlingsföretag i Borlänge) och Dulee själv. Ett trippelavtal som gör att en behandling kommer genomgås under två år. Där vi hoppas att han ska prestera på fotbollsplan till oss på ett väldigt bra sätt, samtidigt som Dulee kommer bli en annan människa, säger Andersson.
Enligt Dulee Johnson själv är det alkohol som är orsaken till turbulensen vid sidan av fotbollen, och han betalar själv för sin rehabilitering.
– Förut har jag ljugit för mig själv, som att jag inte hade problem. Men jag har upptäckt att det har ställt till det i alla klubbar som jag har spelat i. Nu har jag bestämt mig att få den hjälp och betala den hjälp som IK Brage och jag har kommit överens om efter avtal. Jag ska försöka förändra mitt liv och vara en bra människa. Jag är pappa med tre barn och jag ska försöka göra mitt bästa för IK Brage och mitt liv. Det finns ett liv efter fotbollen, därför är jag här, säger han.
Han berättar att hans två närmaste syskon har dött på grund av alkoholproblem – och hur det har fått honom att vilja förändra sitt liv.
Varför berättar du det här?
– För att jag, som jag sade tidigare, jag har gömt en massa saker. Jag har inte varit ärlig mot mig själv och alla andra runt omkring. Du kommer till en punkt i ditt liv där saker händer och till sist orkar du inte längre. Man måste lägga ner. Därför vill jag vara öppen – det är alkohol som har ställt till en massa problem, jag har förlorat två syskon, en bror och en syster och det räcker. Korten är uppe på bordet.
IK Brage har alltså skrivit ett tvåårskontrakt med Johnson och har rätt att bryta det om behandlingsplanen inte följs.
– IK Brage står, som många andra föreningar, för att man ska motverka droger, alkohol och kriminalitet. Det har vi inskrivet i avtal med våra stora sponsorer. Vi har haft möten med dem och de har fått bestämma, ifrågasätta och tycka till om den här situationen som är när det gäller Dulee och de här sakerna. De tycker att vi gör det på ett positivt sätt, säger Tommy Andersson.
Presskonferensen handlade också om det sportsliga – och sportchef Michael Kallbäck hoppas att han har fyllt luckan efter innermittfältaren Vyacheslav Jevtushenko.
– Vi tror och hoppas att han kan vara det här navet på mitten som vi har letat efter, säger Michael Kallbäck.