Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska blåbärssoppan till Vasaloppet räddas: "Problemet ser ut att vara löst"

 
Vasaloppet2017
Visa alla artiklar

Efter uppgifterna om att tillverkningen av blåbärssoppa i Eldris hotades eftersom flouridhalterna i vattnet var för höga verkar problemet nu ha fått en lösning.
Vattenrenare ska levereras för att lösa den uppkomna situationen.

Strax före årsskiftet framkom det att tillverkningen av blåbärssoppa till Vasaloppet inte fick göras på vanligt sätt i Eldris, eftersom att Livsmedelsverket ansåg att flouridhalterna i det aktuella vattnet (ungefär 2,7 milligram per liter) var för högt.

Läs även, för våra inloggade Plus-kunder och prenumeranter: Vattnet i Eldris har samma mängd flourid som en Ramlösa men duger inte till blåbärssoppa

Därför fick inte arrangörerna av Vasaloppet tillverka blåbärssoppa utan att enbart använvda vattnet från brunnarna i byn.

– Vi har förstått att det inte är bra att ge små barn vatten med hög flouridhalt eller om vuxna dricker det regelbundet. Men vi har inte barn med i vår verksamhet och de vuxna som dricker tar ju max en eller två muggar, sade Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet, i samband med att det här problemet uppdagades.

Han menade även att en vattenrenare säkert skulle kosta uppemot en halv miljon kronor.

Men nu verkar problemet ha fått en lösning. Det är det svenska företaget Bluewater som levererar vattenrenare till Eldris inför Vasaloppet.

– Genom att ta vatten från en källa, hemmet eller exempelvis en restaurang och rena det genom en serie filter och membran får man bort föroreningar (inklusive för höga halter fluorid som är boven i det här fallet). Det ser därmed ut som om åkarna kommer få sin blåbärssoppa det här året också, säger Henrik Sporre, rådgivare.

Läs även, för våra inloggade Plus-kunder och prenumeranter: Två kubik blåbärssoppa och kilovis med klister

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android