Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska 15 300 bli 18 000 - Leksand raggar inflyttare på bomässa

Siljans Bomässa till helgen kommer inte bara att handla om inredning och design.
Leksand storsatsar på att locka besökarna att flytta till kommunen.

Annons

Det är ingen hemlighet att Leksands kommun har visionen och målet att öka invånarantalet till 18 000 år 2025.

Sätten att nå målet är många och till helgen tar man Siljans Bomässa till hjälp.

Tillsammans med mäklare, fastighetsbolag, byggbolag och Leksands Sparbank kommer kommunen att bilda ett eget mässtorg för att både locka och svara på frågor från eventuella nya kommunmedborgare.

– Vi tror att det här blir ett mer attraktivt sätt för dem som planerar att flytta hit eller byta bostad att ta del av vad som finns att köpa eller hyra här i kommunen, säger näringslivschef Per Strid i ett pressmeddelande.

Cattis Carlsson från mäklarfirman Fastighetsbyrån tror på samarbetstanken.

– Ett bra initiativ av kommunen att samla oss mäklare på mässan. I slutänden är det kunden som väljer så vi konkurrerar egentligen inte med varandra utan tillsammans skapar vi fler alternativ för den som vill flytta hit eller byta bostad, konstaterar hon.

Det är fjärde gången som Siljans Bomässa arrangeras i Tegera arena i Leksand och arrangören tycker att kommunen gör helt rätt som "utnyttjar" tillfället att ragga nya kommunmedborgare.

– Absolut inte. Det är precis så här som vi vill att våra mässor ska fungera, säger Hasse Johansson vid PR&Media.

– Och vi vet att det funkar. Första mässan ordnade vi i Sörmland 1999 och folk började köpa hästgårdar och flytta dit, fortsätter han.

Årets bomässa i Leksand har även en egen nyhet. Förutom boendetemat som fyller rinken och inredning och design på entréplanet så blir det i år mat och hälsa på publikplanet.

– Det kommer ungefär 130 utställare och så kommer Patrik Sjöberg, Lasse Anrell och Fredrik Paulun för att gästföreläsa.

– Vi räknar med cirka 4 000 besökare under helgen, det är vad vi brukar ha och det är lagom, avslutar mässarrangören Hasse Johansson.

Bomässan i Leksand har öppettiderna lördag/söndag klockan 10-16 och bjuder även på seminarier om boende, inredning, ekonomi med mera samt prova-på-aktiviteter som blomsterbinderi och drejning.