Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så sågar polisen it-fiaskot

Falun/Dalarna Det nya it-systemet skulle förenkla för polisen.
I stället blev det så krångligt att vissa brott riskerar att inte rapporteras in över huvud taget.
DT har tagit del av dokumenten som visar dalapolisernas frustration – och hur allmänheten drabbas.
- Det är en skandal, säger polisen Stefan Larsson.

Tanken var att det nya it-systemet Pust Siebel skulle underlätta för polisen.

Men systemet, som används för att dokumentera utredningar och rapportera in uppgifter från brottsplatser, lider av stora brister.

Kritiken handlar om att systemet är fullt av buggar, användarovänligt och att poliser tvingas tillbringa timmar framför datorn för att avrapportera ett enkelt ärende i stället för att sköta sitt arbete på fältet.

DT har begärt ut alla tillbudsrapporter från dalapolisen för 2013. Flera av dem handlar om problemen med Pust Siebel – trots att systemet alltså bara funnits under en kort period (se faktaruta).

"Ett grovt rattfylleri samt grov olovlig körning tar 5,5–6 h för två poliser att avrapportera", skriver en polis i en tillbudsrapport.

"Ta omedelbart Pust Siebel ur drift", skriver en annan.

Dessutom har DT tagit del av en skrivelse, skickad från länets huvudskyddsombud till Rikspolisstyrelsen, där man beskriver vilka konsekvenser it-systemet kan få för allmänheten.

"Det få hittills satt på pränt, men pratar om 'utanför protokollet', är att man börjar se mellan fingrarna med mindre allvarliga brott som man förut rapporterade. Som exempel nämns vissa trafikbrott, ringa narkotikabrott och beslag av knivar. Dalarna är inte ensamma om den trenden."

– Jag har stor förståelse för att man upplever det så. Jag tycker att det är förkastligt, säger huvudskyddsombudet Sara Stenlind, och fortsätter:

– Det är inte bara polisernas arbetsmiljö som drabbas rent mentalt, om man ser det utifrån frustrationen över att inte kunna utföra sitt jobb. Utan det blir också så att man sållar och konstaterar att de här ringa brotten, som vi i vanliga fall naturligtvis skulle agera på, väljer man i vissa lägen att bort för att riskera att inte bli fast i systemet när man vet att man behövs ute på stan.

Just nu pågår en kritikstorm mot systemet från poliser över hela landet, vilket uppmärksammats i många medier.

På onsdagen skrev bland annat Dagens nyheter att rikspolischefen Bengt Svenson överväger att skrota systemet. En utredning pågår för att avgöra Pust Siebels framtid.

Kommissarie Kalle Karlsson är ansvarig för Pust i Dalarna – och han kallar införandet av systemet i länet i februari för en "katastrof".

När systemet återinrättades i september blev det lite bättre, men fortfarande har inte programmet genomgått någon central uppdatering för att få bort de buggar som ställer till det för poliserna.

– Den första uppdateringen är planerad till i början på mars. Det har alltså gått ett år sedan vi körde i gång systemet. Det har dragit ut alldeles för långt på tiden. Man går och väntar och väntar och så händer inget, säger Kalle Karlsson.

Stefan Larsson jobbar varannan vecka i yttre tjänst, varannan som utredare – och är väl bekant med rapporteringssystemet Pust Siebel.

– Jag använder det vid alla brott som vi, genom delegation, ska rapportera i Pust. Det är de vanliga: snatteri, grov olovlig körning, narkotikabrott, säger han.

Han räknar upp en rad problem med systemet som han möter i sin arbetsvardag:

– Det är så många buggar, trögarbetat, det är inte logiskt, man matar in mycket uppgifter och många av dem tar inte ens systemet. Man matar in gång på gång på gång, och det gör ingen skillnad. Det vi gjorde på 20-30 minuter förut kan vi sitta i många timmar med nu. När man hellre vill vara ute och göra riktigt polisarbete, säger han och fortsätter:

– Jag hade ett rattfylleri med ett följdbrott där avrapporteringen tog fem och en halv timme för mig och min kollega. Det ska inte ta så lång tid. Det hade inte ens tagit en timme att skriva i blankettform och så, som vi gjorde förr i tiden.

Men att poliser i Dalarna börjat bortse från att rapportera enklare brott på grund av problemen, för att i stället vara tillgängliga, känner han inte igen.

– Det får väl stå för varje enskild polis. Men jag förstår ju tanken. Det är frågan om att rapportera ett narkotikabrott som tar den tiden och sitta fast eller vara behjälplig med annat.

Problemen stannar inte där. Både han och huvudskyddsombudet Sara Stenlind pekar på att ärenden kan fastna. Påbörjade utredningar som ska vidare i kedjan stannar alltså, och kan inte plockas upp.

Vad hoppas du på nu framöver?

– Jag tror och hoppas att de lägger ned och börjar om. Så får man ta den ekonomiska smällen. Det har jag förordat länge, säger Stefan Larsson.

Han har inga problem att sammanfatta grundproblemet – som i slutändan drabbar allmänheten.

– Det är tidsåtgången. Det blir att vi får sitta inne i stället för att vara ute och göra nytta. Vi är inte så många poliser i yttre tjänst, och blir vi då sittande... ett jobb kan göra halva passet för den patrullen med avrapportering om man har otur och det krånglar.

– Jag tycker att det är en skandal. Det är ett program som aldrig skulle ha nått till oss.