Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så räknar man ut en "övervinst"

Annons

Det är ytterst sällan kvaliteten på skattefinansierade vård- och utbildningsenheter i privat drift får kritik. Tvärt om. Verksamheten är bra och brukarna är generellt nöjdare med hur tjänsterna utförs än vad de är för enheter i kommunal drift. Ändå genererar alltså privatdrivna enheter då och då välmotiverad en vinst till sina ägare.

Kanske ställs frågan om vinster i välfärdssektorn helt fel i dag. Månne borde allt fler fråga sig: "Hur kommer det sig att verksamheter med lika hög eller högre kvalitet än de kommunalt drivna ändå kan visa ekonomiskt överskott? Vad säger det om hur rationellt skattepengarna i offentlig sektor används?"

Stefan Löfven hör till dem som är övertygade om att det är omöjligt att både ha hög kvalitet på verksamheten och visa stora överskott. LO:s kongress efterlyste vinstförbud, något som LO:s ledning redan struntar i. Löfven har tillsatt en egen utredning och gläntade i går på dörren till hur hans kompromissförslag kommer att utformas.

Han menar att öppenhet i bokföringen gör övervinster omöjliga, eftersom lokalpolitiker och medborgare då kan säga nej. Vi välkomnar öppenhetskravet. Men vad som är övervinster vill inte Löfven sätta ett procenttal på. En tumregel för att beräkna övervinster brukar dock vara definitionen "högre än vad S tycker är OK".