Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så räddas Peace & Love

Det blir en festival även nästa år. På tisdagen meddelade Peace & Love och Borlänge kommun att man löst den akuta ekonomiska krisen.– Det har varit tufft, men vi har hela tiden tänkt positivt och trott att det ska bli en festival, säger presschefen Ronny Mattsson.

Annons

Förutom att kommunen går in med 2,4 miljoner i ett sponsoravtal är avskrivningen av skulderna den största anledning till att Peace & Love blir av 2013. Små och stora leverantörer har gått med på att skriva av hälften av skulderna, det vill säga 6,5 miljoner kronor.

"Vi är oerhört tacksamma över det stöd och den förståelse vi fått från våra leverantörer", skriver Peace & Love i ett pressmeddelande.

Men det räcker ändå inte. Resten av underskottet ska dras in genom en bantad organisation samt genom ett ägartillskott som innebär att grundaren och nuvarande vd:n Jesper Heed går in med ett personligt banklån. Hur mycket pengar han går in med ville ingen avslöja , men det handlar om miljonbelopp, enligt presschefen Ronny Mattsson.

Externa investerare kommer också att investera i festivalen. Hur mycket de går in med eller vilka det är avslöjas heller inte mer än att det är gamla och nya samarbetspartner.
För att festivalen ska gå ihop tas också sidoprojekt som utlandsprojekten, filmfestivalen och skivbolaget bort.

– Vissa kommer att finnas kvar men inte kopplas ihop med festivalen ekonomiskt. Nu fokuserar vi bara på festivalen med musiken, debatter och seminarier, säger Ronny Mattsson.

Caféet går runt ekonomiskt så det får vara kvar. Peace & Love Foundation blir en stiftelse. Också när det gäller personal blir det förändringar för att minska kostnaderna, men någon exakt siffra kan inte personalansvariga Frida Björnbom ge just nu.

– Organisationsförändringar är inget som sker över en natt, men vi har kallat till förhandling med facket för att komma överens om en hållbar lösning för alla parter, säger hon.

Några detaljer återstår för att lösa ekonomin, men det kommer att ordna sig, enligt presschefen som nu blickar framåt. På torsdag presenteras ramarna inför nästa års festival och då släpps också biljetterna.

– Första bandsläppet kommer inom kort, säger Ronny Mattsson.

När då?

– Vi hoppas det kan bli under oktober, förmodligen nästa vecka.

Tror du att någon törs köpa biljetter nu?

– Ja, det hoppas och tror vi. Vi skulle inte släppa biljetter om vi inte trodde att vi kunde genomföra en festival nästa år.

Räknar ni med lika många besökare nästa år?

– Vi kan inte räkna med sådana siffror och att slå rekord är inget självändamål för oss, men vi tror att många nu hunnit få en uppfattning om vilken unik upplevelse Peace & Love egentligen är, säger Ronny Mattsson.

Vi har sökt Jesper Heed för en kommentar, men han uppgav att han inte hade tid att uttala sig under tisdagen.