Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ökar du värdet mest på din villa

- Det var åtminstone budskapet som gick ut via medierna. Men det stämmer inte hos oss, utan är mer ett storstadsfenomen, hävdar fastighetsmäklaren Ralph Blommé.

I onsdags kväll bjöd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling in till ett arrangemang på Gammelgården, där bland annat villapriserna stod i fokus. Intresset var stort och lockade ett drygt 80-tal husägare.

Priskurvan i Ludvika - med undantag för Grängesberg - har sedan bottennoteringen i mitten av 1990-talet stadigt gått uppåt - från ett snittpris på 400 000 kronor för normalvillan på 140 kvadrat till en miljon.

Men om nu svindyra köks- och badrumsrenoveringar inte attraherat marknadsvärdet i första hand, vad är då den bästa investeringen?

- Det kan dras ett likhetstecken mellan värmepump och ett högre pris på villan. Alla åtgärder som påverkar och sänker driftskostnaden påverkar prislappen vid en försäljning.

- Har man ett vattenburet system bör man investera i en värmepump. Det betalar sig från första början genom sänkta energikostnader och höjer värdet på villan.

I Ralph Blommés värld kommer faktiskt badrums/köksrenoveringen inte ens som nummer två på listan över värdehöjande åtgärder.

Hans erfarenhet visar att det är betydligt blygsammare insatser som ger mest valuta.

- Som nummer två kommer den pedantskötta villan. Det finns exempel på pedantiska villaägare som - ibland till grannarnas förtret - varje sommar klänger på husfasaden med pensel och färgpyts och rättar till skavanker.

- Det kanske till och med är det mest lönsamma, att hålla efter huset. Det kostar i stort sett bara arbetsinsatsen.

Ralph Blommé nämner exemplet där den slarvige husägaren investerat 100 000-tals kronor på sin villa, medan den pedantiske grannen ratat helrenoveringarna. När villorna såldes visade det sig ändå att pedanten i slutänden tjänade mer på sin försäljning.