Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så minskar du julstressen för katten – åtta tips från experterna

Julen kan bli en stressig tid för våra husdjur, speciellt för katter.
– Runt högtiderna kommer det ofta in katter till oss som är stresspåverkade, säger Sandra Göransson, chefsveterinär på AniCura Sverige.
AniCura ger här tips på vad man som kattägare kan göra för att minska julstressen hos sina katter.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

 Från Zlatan till Busa – här är de 12 senaste vinnarna av Årets Lussekatt

Dalmatinern Olive och bästa kompisen Selma gör succé på Instagram – ägarna: "Alla älskar ju hundar"

Så gör du om du möter en björn – och så ska du absolut inte göra

SÅ KÖPER DU PLUS

Inför första advent på söndag går AniCura, som jobbar med djursjukvård, genom djursjukhus och djurkliniker, ut med ett pressmeddelande om hur kattägare kan minska stressen för sina katter.

"För katten som är ett vanedjur kan högtiden vara en stressig upplevelse med främmande människor och en annorlunda hemmiljö med mycket glitter, växter och andra dekorationer. Med lite extra uppmärksamhet och omtanke om katten kan julen bli trivsam för alla", skriver AniCura i pressmeddelandet.

- Runt högtiderna kommer det ofta in katter till oss som är stresspåverkade. Ett vanligt bekymmer är problem med urinvägarna som kan vara ett symptom på stress. Ser man att katten springer till lådan ofta, men att det kommer väldigt lite eller inget urin, så ska man kontakta veterinär, säger Sandra Göransson, chefsveterinär AniCura Sverige, i pressmeddelandet.

Läs även: Final i Årets Lussekatt – rösta på din favorit här

Läs även: Här kan du se ALLA söta katter som nominerades till Årets Lussekatt 2017.

Det tipsas även om att sätta ut en doftavgivare som avger feromoner, doftämnen som verkar lugnande och minskar stress hos katter.

- Jag rekommenderar att vara extra uppmärksam om man har kattungar hemma, de är särskilt förtjusta i att leka med glitter och snören och tugga på växter, och kan lätt få i sig dessa. Liljeväxter är så pass farligt för katter att jag rekommenderar alla kattägare att undvika dessa, säger Sandra Göransson.

AniCuras tips för en trivsam kattjul:

• Har du en katt som är känslig för förändringar? Se till att katten har en lugn vrå att söka sig till med närhet till mat, vatten och låda. Köp en doftavgivare med feromoner att sätta i vägguttaget där din katt tillbringar mest tid.

• Kommer det gäster? Tvinga inte katten att komma och hälsa direkt. Se till att gästerna har någon leksak eller matbit som du vet att katten gillar inför mötet.

• Låt inte katten leka med julgranskulor som kan gå sönder och skära sönder tassar. Undvik att låta katten äta granbarr, de är svårsmälta för katter.

• Var extra uppmärksam på kattungar som är särskilt förtjusta i att leka med glitter och snören.

• Gillar din katt att hoppa upp på diskbänken? Var vaksam när du kokar knäck och kola, det kan orsaka allvarliga brännskador.

• Planerar ni att resa iväg över julen? Resor kan vara stressande för katter och är katten ovan vid att resa, kan det vara bra att istället ordna med en kattvakt hemma. Ska katten med på resan så se till att introducera transportburen i hemmet i god tid innan, lägg in leksaker och vid spraya buren med lugnande doftämnen (feromoner) inför avresan.

Om olyckan ändå varit framme:

• Kräks katten eller är den slö och verkar må dåligt? Det kan vara ett symptom på att den fått i sig främmande föremål. Kontakta veterinär.

• Har du sett att katten ätit något olämpligt? Uppsök veterinär för att eventuellt försöka framkalla kräkning med hjälp av läkemedel. Mer information om katter som ätit olämpliga föremål finns på denna länk.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här