Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så klarar hunden jaktveckan

En vältränad hund är förutsättningen för en lyckad älgjakt.
Men lika viktigt är det att sköta om kompisen mellan arbetspassen under jaktveckan.
Ett näringsrikt foder, kompletterat med små energikickar och ett skönt täcke hjälper hunden hålla hälsan.

Annons

Hunden förbrukar betydligt mer kalorier under jakt och behöver näringsrikare foder för att slippa stoppa i sig större mängder. Det är också viktigt att fodret fördelas riktigt under dygnet när hunden är ute på jakt.

- Ett bra mått är att ge hunden en tredjedel av dagens ranson på morgonen, och en energikick, i form av ett litet näringsrikt mellanmål till lunch, om jakten fortsätter under eftermiddagen, tipsar leg djursjukskötare Ewa Odénius på Falu Djursjukhus.

Energikicken behövs för att återställa glykogenbalansen och undvika att hunden tröttnar ur och drabbas av mjölksyra. Samma välgörande energikick rekommenderas också inom 30 minuter efter avslutat pass på kvällen om hunden ska orka jaga nästa dag.

- En macka med pålägg eller någon av de små behändiga burkar med högenergiprodukter, som säljs hos veterinärer, passar alldeles utmärkt som mellanmål och avslutning på jaktdagen förklarar Ewa Odénius.

Viktigt för hälsan är också att varva ner hunden efter en hård arbetsdag i skogen. Avsvalningen av musklerna kan ske antingen genom en 20 minuters lugn promenad, eller långsamt och ännu skonsammare under ett varmt täcke.

På kvällen ska hunden under jaktveckan sedan serveras återstående två tredjedelar av det näringsrika fodret. Alltså större delen av dagsransonen att sova på under natten.

- Av största betydelse är också att jakthunden får i sig tillräckligt med vatten. Det kan underlättas genom att torrfoder blöts upp och blötfoder späds med vatten till en lös gröt, säger Ewa Odénius.

En halv deciliter per kilo kroppsvikt och dygn brukar rekommenderas i normala fall. En hårt arbetande jakthund behöver förstås mer, men hittar lyckligtvis ofta vatten själv i de marker i våra trakter marker där älgjakten inleds i dag.