Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan utsläppen minskas

Klimatförändringen måste stoppas till varje pris. Det kan vi väl, i alla fall de flesta av oss, vara överens om eftersom cirka 95 procent av forskarvärlden redan är det. Därför är det viktigt att alla vi som älskar Dalarna, Sverige, Europa och världen verkligen förstår och inser att det faktiskt bara är vi som lever just nu, som har möjlighet att kunna stoppa den. Men hur? Vad går snabbast? Vilket sätt är effektivast? Vad kan vi göra?

De flesta av oss har inga bra svar. Därför går omställningen så långsamt. Men handen på hjärtat: vi vet alla vad som egentligen måste göras!

Koldioxidutsläppen måste minska snabbt! Och det är fullt möjligt!

Det är inte ens särskilt svårt heller, egentligen. Koldioxidutsläppen kommer från vår konsumtion av fossila bränslen. Och så länge de är billiga kommer vi att förbränna dem. Lösningen är därför att göra fossila bränslen dyrare, och dyrare, och dyrare, utan att för den skull öka skattetrycket.

Men hur skulle det gå till, kanske du undrar, vi är ju i behov av bilen? I alla fall Vi som bor i glesbygden. Här finns det ju så dåligt med kommunikationer?

Jo, det är enkelt! Man inför en stadigt stigande skatt på fossila bränslen, och samtidigt ser man till att statens alla intäkter från den skatten betalas tillbaka till allmänheten – direkt! Och det ska ske i lika stora delar till varje vuxen medborgare. Det blir enkelt och rättvist. Alla får lika mycket av kakan, men de som förstör klimatet måste betala mer för sina utsläpp. Den som väljer att tanka förnybart i sitt fordon slipper alltså att betala skatt utan får bara del av skatteöverskottet. Medan den som väljer att tanka fossilt får alltså successivt betala ett allt högre pris för sitt bränsle.

Den stadigt stigande skatten kommer därmed att minska konsumtionen av fossila bränslen. Var och en av oss kommer att stimuleras till att göra vissa förändringar i vår livsstil. Det är nödvändigt. Utdelningen av statens skatteintäkt varje månad kommer att hjälpa oss att göra det smidigare.

Men en stadigt stigande koldioxidskatt med full återbetalning i lika delar kommer inte att införa sig själv. Vi måste aktivt och målmedvetet sprida kännedom om den.

I USA finns en snabbt växande klimatrörelse som heter (CCL). Den förespråkar just denna typ av koldioxidskatt och förslaget väcker allt större intresse bland politikerna, både hos demokrater och republikaner.

Här i Sverige har vi just startat Klimatsvaret. Vi organiserar oss för att påverka med samma vänliga och beprövade metod som man använder i USA. Om du vill använda din tid effektivt och hjälpa till att rädda Dalarna och framtiden åt barn och barnbarn, så är du välkommen att delta i vår verksamhet. Du hittar oss på www.cclsverige.se

Börje Nahlbom

CCL-Gagnef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel