Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan Faluns nya stadsdel se ut

Falun kan komma att få en helt ny stadsdel i de östra delarna av Dalregementsområdet/Övre Norslund vid Kungsgårdsvägen.
Fastighetsägare är Klövern AB och Kopparstaden AB.
Planförslaget som tagits fram ger möjlighet att bygga cirka 350 nya bostäder.

– Det skulle kunna bli ett intressant samprojekt, menar kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Just nu pågår arbetet med att upprätta en ny detaljplan för ett nytt bostadsområde i de östra delarna av Dalregementsområdet/Övre Norslund. Området avgränsas i öster av Gammelvägen, i söder av Kungsgårdsvägen, i norr av det nya handelsområdet Majoren och i väster av Surbrunnsområdet.

Meningen är att områdets trafikanslutningar ska ske mot Kungsgårdsvägen.

Planförslaget ger möjlighet att bygga cirka 350 nya bostäder, där relativt småskalig flerbostadshusbebyggelse blandas med inslag av rad- och kedjehus.

De flesta byggnader begränsas till två-tre våningar, men planen ger också möjlighet till inslag av något högre bebyggelse.

– Det har redan hänt mycket i det här området de senaste åren, och nu är det meningen att även den sista tredjedelen ska förädlas. Området ska fortfarande vara en grön lunga och Högbobäcken, som går rakt igenom området, ska förbli orörd. Ingen bebyggelse kommer att tillåtas i området närmast bäcken och träd ska bevaras, säger Jonny Gahnshag.

Fastigheten är inte detaljplanelagd sedan tidigare och nu går planhandlingarna ut på samråd. Ett tillhörande gestaltningsprogram, som visar hur området skulle kunna komma att se ut, har också tagits fram.

Programmet ska ange riktlinjer som stöd för kommande detaljutformning och projektering i stadsdelen.

Ambitionen är att skapa en attraktiv och hållbar stadsdel.