Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så jobbar POSOM-gruppen

Hedemoras POSOM-grupp har tagit fram en ny handlingsplan för hur verksamheten ska fungera. Gruppen blir i regel inkallad när tragiska olyckor inträffar.
– Det är bra att vi i gruppen har olika bakgrunder, säger Anders Berglund, präst i Hedemora-Garpenbergs församling.

För ett 20-tal år sedan bildades Hedemoras POSOM-grupp.

– Vår första stora insats blev vid Estoniakatastrofen 1994. Då sammankallades gruppen tidigt på morgonen, minns Anders Berglund.

Nu har det tagits fram en ny handlingsplan för hur gruppen ska fungera och arbeta.

– Vi är ett tiotal personer i POSOM-gruppens ledningsgrupp och alla kommer från olika verksamheter inom kommunen. Det är en väldig styrka att vi kommer från olika bakgrunder med olika kontaktnät. Vi träder in så fort som möjligt efter att någon olycka eller katastrof har inträffat. Det är dock räddningstjänsten, polisen eller sjukhusen som bedömer om POSOM-gruppen behöver kallas in, berättar Anders Jacobson, ledningsgruppens ordförande.

– När det blir skarpt läge är det bra att vi är så många i gruppen. Dessutom är det bra att vi i gruppen har olika bakgrunder. Men vi träder inte in per automatik när det sker en olycka, vi måste bli utlarmade av exempelvis räddningsledaren, säger Anders Berglund.

– Dessutom är det bra att vi är många om det skulle inträffa något som kräver en POSOM-insats över flera dagar. Då kan vi lösa av varandra, säger Erika Barreby, chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Socialstyrelsen anser att samtliga kommuner bör ha en POSOM-grupp.

– Det är viktigt med en bredd på medlemmarna i gruppen så att vi kan ge stöd i de situationer som uppstår. Gruppen ska förebygga psykisk ohälsa på sikt, säger Anja Hedqvist, Hedemora kommuns informatör.

Den nya handlingsplanen beskriver POSOM-gruppens organisation, medlemmarnas roller och arbetsuppgifter.

– Det känns bra att ha fått det på papper. Vi har en stabil ledningsgrupp och det är bra att vi känner varandra väl när det blir skarpt läge. Och frågan är inte om det kommer att ske en olycka eller en katastrof, frågan är i stället när det kommer att ske, säger Anders Jacobson.

Under det senaste decenniet har Hedemoras POSOM-grupp bland annat kallats in i samband med mordet på polisen Ulf Grape sommaren 2004, tsunamikatastrofen vid julen 2004 och mordet på Engla våren 2008.

– Vid tsunamikatastrofen gick landstinget in och ville att vi skulle lämna dagliga rapporter om det som vi hade fått information om. De vanligaste händelserna som vi kallas ut till är dödsolyckor i trafiken. I genomsnitt rör det sig om någon gång per år som vi kallas ut i skarpt läge. Dessutom tränar vi ofta på olika scenarion för att vara förberedda, säger Anders Jacobson.

– informationsbiten är också en viktig del. Det är viktigt att korrekt information kommer ut vid rätt tid när det har inträffat något stort, säger Anders Berglund.