Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så inträffade björnattacken i Orsa rovdjurspark

 
Björnattacken i Orsa Rovdjurspark
Visa alla artiklar

En 18-åring arbetade som djurskötare vid Rovdjursparken i Orsa. Han skulle under fredagsmorgonen tagit med sig en familj in i ett hägn för att ge björnarna ny mat och rengöra hägnet – men då något gick oerhört fel, en av fjolårets björnar tog sig in i hägnet där de befann sig och attackerade 18-åringen.
– Det är en tung dag och jag beklagar det som har inträffat. Det var ju en kollega till mig och jag tänker på honom och hans familj.

Läs mer om björnattacken:

Djurskötare dödad i björnattack : "Det är en tung dag, allt är så tragiskt

TV: Björnattacken i Orsa – presskonferensen

Under fredagsmorgonen skedde en björnattack i Orsa Rovdjurspark där en 18-årig man som arbetade som djurskötare avled efter attacken.

Mannen ska ha arbetat som djurskötare vid rovdjursparken och skulle utföra en vanlig aktivitet vid parken. Han skulle ta med sig en familj in i ett hägn och rengöra det inhägnade området, samt lägga ut ny mat till björnarna.

– Det är en populär aktivitet där barn tillsammans med deras föräldrar får vara med och testa hur det är att vara djurskötare under några timmar, säger Sven Brunberg djurparkchef för Orsa Rovdjurspark.

Enligt uppgifter ska 18-åringen ha följt de säkerhetsrutiner som djurparken har, genom att få ut björnarna från hägnet och in i ett annat område och därefter ha meddelat via en kommunikationsradio till övrig personal.

Familjen hade fått följt med djurskötaren in i hägnet och börjat med rengöring och utfodring. Då ska en fjolårs brunbjörn ha tagit sig in i hägnet och attackerat den 18-åriga djurskötaren.

Det var när djurskötaren inte svarade på kommunikationsradion som den övriga personalen förstod att det var något som var fel. Efter att de hade fått reda på vad som hade hänt larmade de direkt.

– Jag vet inte hur det har gått till när björnen tog sig in i hägnet där djurskötare och familjen befann sig. Det lämnar jag till polisens utredning att ta reda på. Men det här är inget som ska kunna hända och vi måste se över vår säkerhet, säger Sven Brunberg under presskonferensen.

Familjen som befann sig inne i hägnet ska ha varit två barn och två vuxna. De ska i samband med attacken lyckats fly över det fem meter hög elstängslet och kommit över på andra sidan. De ska ha klarat sig, men de ska vara mycket skärrade över händelsen.

– Familjen är mycket skärrade i nuläget och vi har förhört dem angående händelsen, säger Alexander Maripuu, polis i Dalarna.

I samband med attacken avlivades björnen. Strax efter händelsen kom räddningstjänst och ambulans till rovdjursparken. Killen vårdades för sina livshotande skador. Tyvärr visade det sig att skadorna var så pass allvarliga att den unge mannen avled under dagen.

– Det är en tung dag och jag beklagar det som har inträffat. Det var ju en kollega till mig och jag tänker på honom och hans familj, säger Stefan Brunberg.

: Är du inte prenumerant på något av våra nyhetspaket? Teckna Plus i dag, första månaden för endast 1 krona.

SÅ KÖPER DU PLUS

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android