Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här blir ditt liv kungliga liv

Äntligen, en kunglig bebis är född! Faktum är att det nya barnet kan vara Dalarnas nya Hertig eller Hertiginna, i alla fall om man får tro Johan T Lindwall, författare och kunglig expert hos Expressen.
– Senast Dalarna hade en Hertig var Prins Carl Johan Bernadotte. Han stod också Carl Phillip väldigt nära. Så Dalarna ligger nära till hands tror jag, säger han.

Annons

Den stora kontrasten mellan barnets föräldrars olika uppväxt är något som fascinerat både medier och allmänhet. Att födas in i kungafamiljen medför både förpliktelser och krav. Trots olikheterna så har flertalet intervjuer avslöjat desto fler likheter mellan paret.

Sofia Hellqvist är född i Täby, men är som bekant uppvuxen i Älvdalen. Carl Philip däremot, är född på Stockholms slott och uppväxt på Drottningholms slott, likt en kunglighet.

– De är två personer som har väldigt mycket gemensamt. Både Carl Philip och Sofia tycker om att vistas i naturen. De har dessutom väldigt lika humor, de kompletterar varandra helt enkelt, säger Johan T Lindwall, och fortsätter:

– Carl Philip är blyg och Sofia tar för sig. Sedan Carl Philip träffade henne har han blivit mer självständig. Hon har stärkt honom, helt klart!

I år har det gått sju år sedan paret först träffades år 2009, i ett varmt, pulserande och somrigt Båstad. Sofia bodde då i New York, och romansen sägs ha börjat med en telefonkontakt över Atlanten. Detta utvecklades sedan till biobesök och långa middagar när hon på hösten flyttade hem till Sverige igen. Sedan dess har paret hunnit med att bo ihop på många olika adresser. De flyttade först ihop i Carl-Philips lägenhet på Slottsbacken i Stockholm. 2011 flyttade de till Sjötullsbacken på Blockhusudden på Djurgården. Sommaren 2013 flyttade de till en annan lägenhet i samma fastighet. Men snart verkar det vara slut på flyttandet, då den nya lilla familjen flyttar in i prins Bertil och prinsessan Lilians villa Solbacken på Djurgården, några kilometer från där de bor nu.

Renoveringen har ännu inte börjat. Det är så pass mycket att göra med huset, så det dröjer. Carl Philip och Sofia har ännu inget eget sommarhus i Dalarna, men de är väldigt ofta i Dalarna och hälsar på. Prinsen har en nära relation med Sofias mamma och pappa.

Hur mycket umgås kungafamiljen privat, med barn och barnbarn?

– De umgås som vilken familj som helst. Carl Philip är väldigt down to earth. Han är helt fantastisk med sina syskonbarn Oscar, Estelle, Nicolas och Leonore så han kommer att bli en väldigt bra pappa. I prinsparets vänkrets är det ännu inte så många av vännerna som fått barn. Men det tror Johan T Lindwall inte kommer att göra någonting.

– Det kommer bara att stärka förhållandet ännu mer, och att de blir en liten familj där ute på Djurgården, säger han.

Carl Philip och Sofia umgås mest med gamla vänner. Till kretsen hör bland annat Sofias bästa kompis från Älvdalen Cajsa Larsson, vars dotter Tiara Sofia förövrigt är gudmor till, make up-artisten William Värnild, Madeleine Rahm Egnell, kändisfrisören Marwan Marre Hitti som Sofia lärde känna under Paradise hotell tiden, och Project Playground-grundaren Frida Vesterberg. Till prinsens vänkrets hör bland annat Christoffer Cederlund och designkollegan Oscar Kylberg, som har sonen Walther ihop med sambon Maria Nilsson.

Var kommer den nya kungligheten att döpas tror du?

– Jag skulle inte utesluta Dalarna, det är inte en omöjlighet! Jag hoppades in i det sista att bröllopet skulle hållas i Dalarna. Så jag hoppas att de kompenserar länet med att de har dopet vid Siljans strand istället.

Någon glamourös skolgång tror dock inte Johan T Lindwall på. Precis som mamma Sofia, pappa Carl Philip och resten av kungafamiljen kommer troligen förskola och grundskola att vara kommunal ända fram till högre studier. Prins Carl Philip började i förskolan i Västerleds församling, och fortsatte sedan skolgången på Smedslättsskolan och Ålstensskolan i Bromma. Sofia gick i grundskolan i Älvdalens Montessoriskola och Älvdalsskolan. Hon gick sedan estetiskt program med musikalinriktning på Vansbro Utbildningscenter.

– Den största skillnaden i uppväxt mellan prinsessan Estelle och prins Oscar är tronföljden. Barnet kommer att ha större frihet än sina kusiner, och påpassningen kommer inte bli densamma, säger Johan T Lindwall.

När prins Oscar tilldelades sitt Hertigdöme var det många som höll andan – skulle det bli Dalarna? Men det blev det inte, och prins Oscar blev istället Hertig av Skåne.

– Att bebisen skulle bli hertig/hertiginna av Dalarna ligger väldigt nära till hands. Det är en jättebra gissning! Sofia kommer från Dalarna. Det vore det mest naturliga, även om det är kungen som bestämmer det. Senast länet hade en hertig var Prins Carl Johan Bernadotte. Carl Johan var bror till Carl Philips farfar, Gustaf Adolf som dog i en flygplansolycka. Hertigdömet Dalarna har varit ledigt sedan 1946, då Carl Johan fick avsäga sig titeln – och alla andra officiella titlar – eftersom han gifte sig med Kerstin Wijkmark, en kvinna av folket.

Och namnet då, vad tippar du?

– Jag är helt övertygad om att det blir ett namn som vi känner igen. Blir det en kille så är det 99,9 procent säkert att två av namnen blir Bertil (efter Prins Bertil) och Erik (ett kunganamn, men främst efter Sofias pappa). Men det finns en rad namn, Carl Johan och Edmund är också bra gissningar, avslutar han.

Fler artiklar om prinsfödseln:

Direktrapportering: Prinsessan Sofia har fått en liten prins - här kan du gratulera prinsparet

Prinsens namn avslöjas på torsdag

TV: Här skålar Älvdalen i champagne - för dalaprinsen

TV: "Detta sätter Älvdalen på kartan återigen"

TV + text: Prins Carl Philips glädjetårar

Repris: Här är hela vår livesändning från prinsfödseln

Landshövdingen hoppas den nyfödde blir hertig i Dalarna

Drottning Silvia blev farmor - i New York

Omvärlden skriver om den nya prinsen

Efter babyboomen – inget ökat anslag till kungafamiljen

Reportage: Här är kärlekssagan om prinsen och Sofia

Bildextra: Se prinsessan Sofia och prins Carl Philip som barn