Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så försökte "barnbarnet" lura till sig pengar

Elva kvinnor i Dalarna utsattes för bedrägeri eller bedrägeriförsök av den liga som nu åtalats vid Hudiksvalls tingsrätt.
En av de som utsattes för bedrägeriförsök är en 84-årig kvinna bosatt i Falun.
– Han sade att han var mitt barnbarn men jag kände inte igen rösten på honom, berättar hon.

Bedragarna tog kontakt med elva kvinnor i Dalarna i syfte att komma över deras pengar. En av dem, en 84-årig kvinna bosatt i Falun, berättar att hon blev uppringd av en man som utgav sig för att vara hennes barnbarn och att han behövde pengar för att kunna köpa en bil.

– Han ringde upp och kallade mig mormor, men jag är ingen mormor förklarade jag. Då ändrade han sig och sade farmor i stället. Sedan förklarade han att han var så förkyld vilket gjorde att jag inte kunde känna igen rösten på honom, berättar hon.

Hon förklarar att hon då nämnde namnet på sin sonson, säger att det kanske var dumt, och att den som ringde då direkt sade att det var han.

– Han förklarade att han var i Borås och hade fått nys om någon jättebra miljöbil som han tänkte köpa. Men att banken hade datorhaveri och att han inte kom åt sina pengar förrän på måndagen, och därför undrade om han fick låna av mig så länge.

– Jag sade att jag inte hade några pengar och då undrade han om jag inte hade några smycken man kunde pantsätta i stället. Men jag sade att jag inte hade det heller och hela tiden reagerade jag på att jag inte kände igen rösten. Sedan tjafsade han hit och dit och sade flera gånger att jag inte fick säga något till hans pappa. Att pappa inte skulle få veta något.

Hon berättar att mannen till sist lade på luren och att hon då ringde upp sin sonson som var på jobbet. Han befann sig långt från Borås och visste inte heller om någon miljöbil han skulle köpa.

– Sedan ringde han i sin tur till sin pappa och sedan rullade det på ordentligt. Vi anmälde till polisen som först inte tänkte göra något. Jag hade inget telefonnummer och visste inte heller vem som ringt. Men sedan har de varit i kontakt med mig flera gånger.

– Nu kom de inte över några kontanter eller smycken, men jag tänkte att man borde sätta fast dem ändå. Jag har lätt för att känna igen röster men han sade ju att han var så förkyld och att det var en så bra bil. Men några pengar fick han aldrig. Det är förskräckligt att man försöker luras på det viset.