Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så försöker företaget luras

Konsumentvägledaren i Vansbro har mer eller mindre överhopats med samtal om mystiska fakturor den senaste tiden. Nu varnar dalapolisen för att anmälningar har kommit in från flera håll i länet.

Under många år har NIX-telefon varit en etablerad tjänst som folk kan vända sig till om de vill få sin telefon spärrad från telefonförsäljning. Denna tjänst är kostnadsfri och har genom åren blivit allt mer känd.

Nu är det ett företag på Malta som börjat skicka fakturor till folk och vill ha betalt för att spärra telefonen, detta utan att de varken utfört en tjänst eller ens fått en beställning. Under en period den senaste tiden har de haft en inriktning att skicka räkningen på 399 kronor till äldre invånare i Vansbro kommun.

– Det är ett företag som vill ha betalt för en fiktiv tjänst. Fakturor har till och med skickats till människor som bor på Berghedens äldreboende och till Bäckaskog, säger konsumentvägledare Marie Hellberg.

Hon har den senaste tiden fått in räkningar från ett tiotal personer i Vansbro.

– Det är ofta anhöriga eller grannar som kommer in med dem och undrar vad de ska göra, för den som fått räkningen har inte riktigt kontroll på vad det handlar om.

Hon poängterar att det är viktigt att man bestrider den här typen av fakturor.

– Det finns flera sätt att bestrida en sådan här faktura, dels genom att skicka ett brev till den adress som på fakturan, dels genom att skicka ett mejl till den e-postadress står, betonar Marie Hellberg.

Skulle det visa sig att företaget lämnar över det hela till inkasso, så är det viktigt att åter bestrida den fakturan.

– Jag tycker att här är riktigt svinaktigt, för det inriktar sig på de allra mest utsatta i samhället, äldre som inte kan hantera sådant här.

Hon råder även att de som fått fakturor att göra en polisanmälan, vilket även polisen uppmanar till.

– Det är bra så att även de vet om detta, summerar Hellberg.