Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så flitiga är Dalarnas riksdagspolitiker

Inför nya riksdagsåret har de elva på riksdagens Dalabänk tillsammans levererat 307 motioner. De flesta av dem har gjorts av flera ledamöter tillsammans.

Annons

De två som står bakom flest inlämnade motioner i riksdagen är också de som tagit fram minst antal helt egna.

Riksdagsledamöterna Carin Runesson (S) och Kurt Kvarnström (S) står med sitt namn bakom totalt 50 motioner vardera. Ingen av dessa är dock i formell mening deras helt egen.

– Vi socialdemokrater på Dalabänken jobbar så här. Orsaken är att sättet att jobba i grupp ger så mycket mer. Vi kan processa och prata igenom en motion riktigt grundligt sinsemellan. Det ger i slutändan en bättre motion. I praktiken är sanningen att jag skrivit alla de motioner där mitt namn står först (16 stycken) på egen hand. Sedan har vi processat dem tillsammans, säger Carin Runesson.

Jan Lindholm (MP) jobbar annorlunda. Han är den som gjort flest egna - hela 19 stycken.

– Det här är ett arbetssätt som passar mig bra. Men jag ser det inte som ett mått på att jag skulle vara den som jobbar mest på Dalabänken. Vi ledamöter jobbar helt enkelt på olika sätt. Jag tror att jag även är mest aktiv i riksdagens talarstol. Men det beror på att jag tillhör ett litet parti. Vi ledamöter får av den anledningen ta på oss mycket jobb som större partier kan fördela på fler, säger han.

Det är svårt att rättvist mäta hur stor arbetsinsats våra enskilda riksdagsmän gör för dalfolket i riksdagen. Speciellt genom att bara räkna antal motioner varje enskild ledamot producerar.

Upplägget varierar. Många riksdagsmän arbetar intensivt och hårt - själva eller i grupp - för att ta fram få arbetskrävande motioner.

En del politiker på dalabänken har förutom riksdagsarbetet dessutom speciellt tunga politiska uppdrag i riksdagen - och i hemlänet - som gör att tiden för motionsskrivande är knappare än för övriga.

Vissa satsar stor kraft på motioner, andra satsar mer på grundläggande politiskt arbete, inläsning av fakta, studiebesök och väljarkontakter.

. Jag tror jag gör mest nytta genom att skriva motioner, säger Jan Lindholm (MP).

En av dina motioner sticker ut, "Buller - en hälsofara". Varför en sådan?

– Det kan tyckas som ett riktigt smalspårigt ämne. Jag sitter i civilutskottet som har hand om bostadsfrågor. Det är också orsaken till att jag skriver många motioner som är relaterade till bostäder. Buller är en viktig fråga. Hur ska vi exempelvis bygga i våra städer så att vi inte utsätts för skadligt buller i våra bostäder och i våra vardagsliv. Buller drabbar oss mer än vad vi tror. Ta vilken arbetsplats som helst, säger han.

Viktigaste frågan för dig?

– Profilmässigt för mig tror jag att Dalarnas infrastruktur och dubbelspår mellan Falun Borlänge är. Det jag tjatar mest om genom åren. Fråga talmannen får du höra, säger han.

Infrastrukturen är också viktig för den flitiga motionären Carin Runesson (S).

- Jag har gjort en om satsningar på Dalabanan och en om Bergsslagspendeln. För att vår exportindustri ska må bra. Det handlar inte bara om de planerade gruvorna i Ludvika. Det handlar också exempelvis om ABB, som behöver få ut sina gigantiska transformatorer - 400 ton tunga - till hamnen i Norrköping. Nu ställer infrastukturen till problem. Dessa två motioner handlar om att satsa för att skapa nya jobb - och om att bevara befintliga jobb, säger hon.