Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fixade 20-åriga Pierre 15 olika jobb

Hans karriär startade när han var 13 år. Nu har Pierre Hedin haft fler än 15 arbetsplatser och har som mest varit anställd på fem jobb samtidigt.
– Många säger att det inte finns jobb. 'Vadå', säger jag förvånat, de växer ju på träd, säger 20-åringen.

Annons

Redan som 13-åring var Pierre Hedin en flitig försäljare. Hans första arbetsgivare var Aftonbladet när han under drygt tre år sålde kvällstidningar på lördags- och söndagsmornar runt om i kvarteret.

– Det var jättekul. Det var roligt att träffa kunder och jobba med försäljning, säger Pierre.

Ett av de första tipsen han lärde sig var att ett leende säljer. Sedan dess har han alltid bemött kunderna med ett glatt humör och ett slående leende som är svårt att motstå, både för kunder och för arbetsgivare. Den glada energin är ständigt närvarande under intervjun och det tycks inte finnas någon av-knapp på Pierres glada humör och utstrålning. Det är inte konstigt att Pierre arbetat på fler än 15 arbetsplatser.

Genom åren har han lärt sig vad som är viktigt för honom.

– Hur länge jag stannar på en arbetsplats beror på om jag trivs, till största del. Det viktigaste för mig är mina medarbetare och att jag har en schysst och ärlig chef som är rak på sak, inte snackar, gör sitt jobb och är bestämd. Chefen får absolut inte se sina anställda som objekt utan arbetskamrater och individer, säger Pierre bestämt.

En annan viktig faktor för en bra arbetsplats, enligt Pierre, är att chefen kan lägga jobbschema efter skolan och ett fungerande arbetslag.

– Lönen skiter jag fullständigt i, det är viktigare att man syns som anställd. Det är stor skillnad på stora och små företag, på de stora är man en i mängden och på de små företagen syns man verkligen.

För Pierre har det aldrig varit jobbigt att byta arbetsplats. Han berättar att det mest intressanta i en jobbannons är arbetsuppgifterna och läget.

– Distans är inget problem för mig. Är man ute efter ett jobb ska man försöka besöka företaget och göra ett eget CV. Man får absolut inte kopiera ett CV från internet. Man ska heller inte fråga om lön på intervjun, man ska istället vara intresserad och visa att man är rätt för företaget och inte säga att man söker jobbet för att man vill ha pengar.

Pierre har en lång lista med tips inför en intervju och några av de viktigaste sakerna är att vara ärlig under intervjun, att förbereda sig väl, att försöka komma tidigt till intervjun och känna in arbetsplatsen så man får en inblick i verksamheten.

Pierre poängterar hur viktigt det är att läsa på om företaget så man vet hur man ska kunna sälja in sig.

– Kom gärna med idéer på hur man kan utveckla företaget, ha med dig CV:t och personliga brevet, skaka alltid hand, ha snygga kläder och se till att du ser ren och fräsch ut och tänk på ditt kroppsspråk. Det värsta du kan göra under en intervju är att tugga tuggummi, så släng ditt tuggummi innan du går in, uppmanar Pierre.

Under hans sju år inom servicesektorn har han endast fått ett nej av en arbetsgivare.

– Det kändes helt okej, för jag fick ett annat jobb istället. Om man får ett nej ska man inte ge upp, man ska prova att söka igen vid ett annat tillfälle. Ibland känns det lite overkligt att jag haft så många jobb, säger Pierre och ler.

Det bästa tipset han har att ge när det kommer till CV och personligt brev är att lägga ner mycket tid. Själv skrev han sitt CV, som han har som mall när han söker nya jobb, på två månader.

– Om du tycker att det är svårt att beskriva dig själv ska man fråga en god vän eller exkollega hur man är för att få en klarare bild.

Under tiden som Pierre jobbat har han även fått chansen att servera några riktiga kungligheter.

– Jag serverade Hasse Aro från Efterlyst på Statoil Bygatan, sen kom kronprinsessan, Daniel och Estelle med sina livvakter och handlade halstabletter och tuggummin. Jag märkte inte att det var de först och det var absolut en upplevelse för livet.

ELISABETH JOHANSSON

Annons