Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så "fick" Sverige sex timmars arbetsdag

Just nu florerar en myt om Sverige i internationell press. Mängder av utländska nyhetsredaktioner rapporterar om att vi infört sex timmars arbetsdag. Det här stämmer naturligtvis inte. Frågan är hur det här egentligen blev en "sanning". DT har tagit reda på svaret.

Den första september gjordes en intervju med Jimmy Nilsson och Gabriel Alenius, ägarna av produktionsbyrån Background i Falun. Anledningen var att de lanserat sex timmars arbetsdag för sina anställda.

– Vi ville öka vår attraktivitet som arbetsgivare, växa som företag, bli mer effektiva och se till att våra medarbetare höll sig friska och välmående, säger Jimmy Nilsson.

I skrivande stund har artikeln delats över 2800 gånger. Den blev en Facebook-snackis och andra medier runtom i Sverige hörde av sig till produktionsbyrån för intervjuer.

En av de som kontaktade Background var SVT Opinion. De ville att Nilsson och Alenius skulle skriva en debattartikel om sin nya idé. Sagt och gjort, den nionde september publicerades artikeln på nätet. Därefter tog det inte lång tid innan thelocal.se, en internetbaserad tidning som skriver svenska nyheter på engelska, hörde av sig. Och den 15e september publicerade även de en artikel om företaget i Falun.

– Vi har tagit upp ämnet om sex timmars arbetsdag förut, men det var troligtvis texten om Nilsson och Alenius företag som startade löpelden, säger James Savage, ansvarig utgivare på thelocal.se.

Kort därefter började artiklar från hela världens mediehus poppa upp på nätet. Samtliga skrev om samma sak: "Sverige inför sex timmars arbetsdag". Detta baserat på att Background tillsammans med ett gäng andra svenska företag, exempelvis Filimundus i Stockholm, ändrat sina arbetstider.

– Det är ju helt galet hur en sådan här liten nyhet kan spridas så fort över världen. På sociala medier tror ju folk på riktigt att vi verkligen gått över till det här nationellt, säger Jimmy Nilsson.

USA, Storbritannien, Italien och Australien är bara några exempel på länder som skrivit om det här. Många av dem nämner att vissa svenska företag börjat testa sex timmars arbetsdag, men artiklarna är fortfarande väldigt hårdvinklade menar James Savage.

– Det finns många klickjagande journalister ute i världen. Kunskapsnivån om Sverige är låg, så det vinklas på ett sätt för att locka läsare. Vår artikel var ju väldigt tydlig med att det enbart handlade om det här företaget, men tydligen uppfattades det som något helt annat i andra länder, säger James Savage.

Thelocal.se har i efterhand fått dementera påståendena som börjat spridas. Den har fått många delningar, men inte i närheten så många som ursprungsartikeln. Tyska Der Spiegel har översatt artikeln för att hjälpa till med att lugna ner den upphetsade stämningen. James Savage tror att ryktena om att Sverige som nation infört sex timmars arbetsdag grundar sig på en dröm om ett bra liv.

– Många vill ju flytta till Sverige eftersom det finns en bra balans mellan arbetslivet och det privata. Påståendet som nu sprids i internationell press har blivit ett ansikte för den utopiska bilden av vårt land, säger han.

Jimmy Nilsson på Background menar att han aldrig kunnat ana att det skulle bli på det här sättet.

– Världen är väldigt liten nu förtiden. Det har blivit en visklek under tidens gång. Samtidigt är det ju otäckt hur saker och ting kan förvrängas så mycket. Man ska inte tro på allt som skrivs. Som tur är det ju ingen jättesak, säger han och menar att det ändå finns en gnutta humor i det hela.

Tror du att sex timmar arbetsdag i hela Sverige hade funkat?

– Om det fungerade hade det ju varit fantastiskt, men jag tror inte det är möjligt i nuläget. Branscher och företag har så olika förutsättningar. Troligtvis klarar inte alla verksamheter av det, svarar Jimmy Nilsson.