Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fick Mora Hockeyallsvenskan att svänga

Mora IK är en av fem klubbar som fick Hockeyallsvenskans styrelse att svänga i lockout-frågan.
– Styrelsen visade styrka, säger vd Peter Hermodsson.

Under en veckas tid har Mora, Västerås, Södertälje, Djurgården och Tingsryd – de föreningar som var emot det majoritetsbeslut som Hockeyallsvenskan offentliggjorde för en vecka sedan – jobbat med att ta fram argument för att få Hockeyallsvenskans styrelse att häva beslutet om nej till NHL-lockoutade spelare.

Arbetet resulterade i en skrivelse som behandlades på ett styrelsesammanträde i Hockeyallsvenskan under tisdagen.

– Alla har fått komma in med sina synpunkter, var man står i frågan. Vi har tillsammans med några andra klubbar skickat in vad vi tycker. Det är dels saker som vi är överens om och så några grejer som vi förde in själva, berättar Peter Hermodsson.

Vad var det ni i Mora IK tryckte på?

– Arbetsrätten, frågan med Konkurrensverket. Och det kommersiella tryckte vi på ganska mycket, att vi tycker att det kan vara bra för Hockeyallsvenskan för framtiden när det gäller att hitta sponsorer centralt. För vår del handlar det mer om hockeyn i stort, vi har inte tagit något beslut utifrån att det ska gynna vår förening.

När det gäller frågan om huruvida det tidigare beslutet strider mot EU-rätten, en misstanke som förra veckan föranledde Konkurrensverket att skicka brev till såväl Hockeyligan som Hockeyallsvenskan, så blev det en av fyra punkter som styrelsen hänvisade till när man på tisdagseftermiddagen undanröjde det gamla beslutet.

– Det är mycket som talar för att styrelsens tidigare beslut inte skulle ha stridit mot EU-rätten och att det sannolikt inte heller är tillämpbart på svensk konkurrenslagstiftning. En betydande osäkerhet finns dock, inte minst mot bakgrund av den korta tid vi har haft till förfogande att utreda frågan. Därför har vi vägt in även denna faktor i vårt beslut, säger Christian Rasmusson, advokat och ordförande i Hockeyallsvenskans styrelse, i ett pressmeddelande.

Peter Hermodsson:

– Jag tycker att det är en styrka av styrelsen att besluta mot tidigare beslut. Det visar att man är lyhörd.