Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fick Dennis jobb - trots sin Asperger

Arbetsmarknaden är tuff och det är ofta extra svårt för personer med funktionsnedsättning att få jobb. 21-årige Dennis Gottberg lyckades få arbete på Ica Kvantum med hjälp från Arbetsförmedlingens SIUS-stöd.
– Äntligen får jag känna mig behövd på arbetsmarknaden, säger han.

Särskilt introduktions-och uppföljningsstöd (SIUS) hjälpte 21-årige Dennis Gottberg att få ett jobb på Ica Kvantum. SIUS är ett individuellt stöd som Arbetsförmedlingen ger till arbetssökande med funktionsnedsättning, och det har funnits i 14 år. Men det är nu under hösten som stödet har fått extra drivkraft i och med Arbetsförmedlingens kampanj Se kraften!

Syftet är att få arbetsgivare att se krafter och möjligheter i stället för hinder hos personerna, och att hjälpa personer med funktionsnedsättning att få arbete.

– Trots att man har en funktionsnedsättning finns ofta en arbetsförmåga. Vi vill visa att det finns en plats för alla och att så många som möjligt ska få jobb, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte, säger Mia Adolphson, SIUS-konsulent vid Arbetsförmedlingen.

Dennis Gottberg har Aspergers syndrom. I våras gick han till Arbetsförmedlingen för att få hjälp med att hitta ett jobb, och fick då träffa en handläggare som bedömde att han behövde extra stöd i jobbsökandet. Med hjälp och stöd från Mia Adolphson fick Dennis Gottberg komma på arbetsintervju hos Ica Kvantum. Han fick sedan prova att arbeta i butiken i ett halvår, innan han blev anställd i början av oktober.

– Det kändes så roligt när Mia berättade att vi hade fått napp. Jag fick äntligen känna mig behövd på arbetsmarknaden, säger han.

SIUS ser alltid till att jobben som skapas är anpassade efter personen i fråga. Tillsammans med Ica Kvantum utformade SIUS en tjänst som skulle passa Dennis Gottberg. Han jobbar i dag vid läskedrycksavdelningen i butiken, där han plockar runt brickor och ser till att varorna är frontade och står snyggt. Dessutom finns han till hands för kunder som ber om hjälp. Han har fått prova att sitta i kassan, men då han upplevde att det var för stressigt plockades den biten bort.

– Det är viktigt för mig att ha allt strukturerat och planerat, det är en del av mitt syndrom. Om det blir för stressigt blir jag helt borta. SIUS har varit ett jättebra stöd för mig genom att berätta för personalen hur jag fungerar.

Ica Kvantums butikschef Johan Wester ser mycket positivt på anställningen. Som arbetsgivare tycker han att det är viktigt att inte tacka nej utan att ha gett den arbetssökande en chans först.

– Alla kan göra något, det gäller bara att komma på vad. Dennis har ett bra humör och är en stor tillgång för oss.

Mia Adolphson tror att anledningen till att många arbetsgivare tackar nej till arbetssökande med funktionshinder är okunskap. Hon tycker därför att det är viktigt att informera människor om vad funktionsnedsättning är för något, just för att hålla fördomarna borta från arbetsplatsen.

Hon tycker att SIUS-verksamheten är särskilt viktig ur ett konkurrensperspektiv. Den hårda konkurrensen på arbetsmarknaden gör det extra svårt för personer med funktionsnedsättning att slå sig in på arbetsmarknaden, och just därför menar Mia Adolphson att det är bra att SIUS finns. Hon får medhåll från Johan Wester.

– Vi får ofta in mellan 50 och 100 arbetsansökningar i veckan, och då är det svårt att slå sig in. Det här är första gången vi jobbar med SIUS och det har funkat strålande, säger han.

Dennis Gottberg berättar att han trivs mycket bra på sitt nya jobb och att den specialutformade tjänsten passar honom som handen i handsken.

– Det roligaste är att jag får träffa så mycket kunder. Jag vill göra det lilla extra, och det är så kul att se att kunderna uppskattar det jag gör.