Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så får utsatta kvinnor hjälp av polisen

Dalapolisen har lärt sig arbeta med kvinnovåld på ett helt annat sätt jämfört med tidigare.
– De senaste fem tio åren har det skett stora förändringar inom svensk polis. Vi hanterar de här brotten helt annorlunda i dag och de har högsta prioritet.

Polisen i Dalarna är duktiga på brott i nära relationer. Ärendena prioriteras högt och det syns i statistiken. Länet har legat i topp procentuellt över hur många som dömts för brotten. Nästan var tredje anmälan går vidare till åklagare, att jämföra med rikssnittet där bara var femte anmälan leder till samma resultat.

– Vi har en grupp tjejer som till allra största delen arbetar med relationsutredningar och de har ett bra resultat. Den som utsätts för hot eller våld i nära relation får en kontakt direkt och sedan försöker vi se till så att de behåller samma handläggare under hela utredningen.

– Vad gäller våld i nära relationer har vi inte heller några ärenden i balans, alltså på vänt, säger Christina Lundin, förundersökningsledare vid polisen i Falun.

Hon förklarar att det skett mycket inom polisen på senare år. Att man i dag har en helt annan syn på våld i nära relationer. En helt annan kompetens och utbildning och att myndigheten tar problemet på största allvar. 

– I dag har de ärendena högsta prioritet hos oss. Vi klarar av att ta hand om det här på ett helt annat sätt än tidigare. Det är jätteviktigt att samhället markerar och vi vet att mörkertalet är stort.

– Jag skäms när jag tänker på hur jag åkte runt i Stockholm på 1980-talet och medlade i familjebråk. Hur vi bara kunde lämna platsen och säga att kvinnan skulle lämna in en anmälan på måndag om det fortfarande kändes jobbigt. I dag grips mannen och förs därifrån. Vi arbetar på ett helt annat sätt.

Christina Lundin förklarar också att man i dag har mycket bättre utbildning på våld i nära relationer och är medvetna om problematiken på ett helt annat sätt. Även i de fall kvinnan tar tillbaka en anmälan, eller vägrar säga något inför domstol, kan man ändå fälla många män som slår.

– Förstahandsåtgärder är otroligt viktiga. Poliser som kommer till platsen skriver ned iakttagelser så att de senare kan vittna om dem i domstol. Man håller videoförhör med offret och för tydlig dokumentation om var eventuella barn befunnit sig. Sedan fotograferar och filmar man bostaden och många kan i dag fällas helt på polismännens berättelser.

– Det är otroligt viktigt att samhället markerar. Det är inte acceptabelt att kvinnor misshandlas och de behöver få veta att vi runtomkring inte godtar det här våldet.

Hon vill också slå sönder de myter som finns om att relationsvåldet skulle vara vanligare i vissa samhällsklasser eller bland vissa folkgrupper.

– Det här är ett problem som finns i alla samhällsskikt. Oavsett ålder, klass eller nationalitet. Det finns överallt, utan undantag.