Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så får man få fart på vindkraftsutbyggnaden

Det behövs investeringar för 1250 miljoner kronor i 60 mil nya 130 kilovoltslinjer och en ny 400 kilovolts stamnästsställverk i Mora kommun.

Fortum Distribution som är regionnätägare i det aktuella området av Dalarna och har nyligen förstärkt med en ny 130 kilovolts, ledning mellan Mockfjard och Malung som möjliggjorde att 150 megawatt kan anslutas till regionnätet. Denna ledning är dock redan intecknade i pågående vindkraftprojekt.

For att klara en fortsatt utbyggnad behövs både förstärkningar i Fortums regionnät med 60 mil nya 130 kilovoltsledningar kostnadsberäknade till strax över en miljard och en ny stamnätsstation i Fortums område, i Blyberg (Garberg) i Mora kommun. 400 kilovolts stamnätstationen är kostnadsberäknad till strax över 200 miljoner kronor.

Därutöver tillkommer 36 kilovolts kablar/linjer och ställverk för att ansluta de tio vindkraftsparker som nu står på spel till regionnätet.

Kommer utbyggnaden tillstånd beräknar länsstyrelsen att 1200 megawatt/3 terawattimmar per år vindkraft i Dalarna kommer att generera 480 årsarbetstillfällen.