Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så får du filma poliser

Fråga: Jag läst ett par av frågorna här och kom fram till att jag har ett par frågor jag gärna ville ställa. Väldigt glad om du kan belysa vad som gäller.
Finns en stor "awarness" om den här typen av frågor just nu. Framförallt på youtube där många amerikaner framför allt filmar polisen för felaktiga stopp,felaktiga id-kontroller med mm där poliserna ej kan lagen. Det jag undrar är: ( i sverige)

1. Grundlagen, yttrandefrihetslagen ger mig rätten att filma på allmän offentlig plats. Kan polisen neka mig att filma dem?

2. Får polisen kräva ID om de bara stannar mig? Det finns ingen lag som kräver att jag är skyldig att visa leg.

3. Kan man ställa polisen frågan för att avgöra om man kan gå vidare: Är jag frihetsberövad eller är jag fri att gå?

4. Har man rätt att be polisen uppge namn och ID?

Tack för hjälpen!  MVH Ola Forslund

Svar: Rätten att filma på offentlig plats är i princip oinskränkt, även om du filmar poliser. Om det kan det betraktas som om du med ditt beteende på något sätt stör den allmänna ordningen och säkerheten kan polisen avlägsna dig från platsen, oavsett om du filmar eller ej. Om du är så närgången när du filmar att du på något sätt stör polisens arbete skulle dom kunna be dig upphöra med detta, men i "normalfallet" råder inget förbud.

I Körkortslagen står det att den som kör ett fordon ska medföra, och på begäran från polis eller bilinspektör, visa upp körkort eller annan giltig id-handling. Blir du stoppad i något annat sammanhang har du ingen skyldighet att uppvisa legitimation, men det hindrar inte polisen att be dig legitimera dig. Om vi misstänker någon person för ett brott, så är det viktigt att fastställa personens identitet. Kan vi inte göra det "på fältet" så är det ett skäl att frihetsberöva personen, även om det bara rör sig om ett lindrigt brott. Det finns inget som hindrar att man ställer frågan om man är frihetsberövad eller inte, men blir man det ska man underrättas om anledningen till det. En mer relevant fråga till polisen om man inte vill prata med dom är: Är jag misstänkt för något brott?

Precis som polisen kan be vem som helst att uppge sin identitet kan vem som helst be en polis legitimera sig. Vi har skyldighet att medföra vår tjänstelegitimation, men vi har ingen skyldighet att visa den eller uppge vår identitet. I normalfallet bör dock de flesta poliser, inom ramen för vår värdegrund, kunna tala om vad man heter. Det är dock upp till respektive polis att från situation till situation avgöra saken. Det förekommer både hot och trakasserier också mot polismän så jag har viss förståelse för om man ibland låter bli att uppge sitt namn. I de fall vi rapporterar någon person så framgår det av den dokumentation vi måste göra vilka polismän som genomfört åtgärden.

Stefan Dangardt