Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bra är artisternas egna viner

När skivförsäljningen dalar så måste artisterna ta till nya knep för att dra in pengar till brödfödan. Fler och fler sätter sitt namn på vinflaskor. Men är vinerna något att ha, bortsett från den fina etiketten? Pralin har tagit reda på det i Sveriges hittills största provning av rockviner.

Annons

Lux Interior, sångare i det amerikanska bandet The Cramps, brukade ha strategiskt utplacerade flaskor med rödvin på scenen när de spelade – och det är väl också i konsumentledet som rockartister gjort sig mest kända när det gäller alkohol. Den salige Lux hade troligen ingen tanke på att bli entreprenör i dryckesbranschen.

Det finns det numera ganska många andra som vill.

Rocken är inte ung längre, knappast ens upprorisk. När både fans och utövare kommit upp i åren så känns det kanske mer naturligt än man först kan tro att exempelvis Motörhead lanserar två viner, trots att sångaren Lemmy mer är känd för att marinera sin kropp i starkare drycker och substanser som levereras i pulverform.

Ingen behöver längre låtsas att man är rebell – det är bara att slå sig ner till bords en stilla hemmakväll, vrida upp ljudet på stereon lagom mycket och läppja på en, i bästa fall, välsmakande Shiraz.

Någon genväg till succé behöver denna förgrening i varumärkesbyggande vara. Att vinmarknaden kan vara minst lika svår som musikbranschen har exempelvis Lasse Berghagen fått erfara. Han gjorde ett försök för ett par år sedan, men hans vin försvann snabbt ur sortimentet. Likaså kommer det norska black metalbandet Satyricons sångare Satyr Wongravens två viner – Alleanza Nero di Wongraven och Unione Nero di Wongraven – att snart utgå från Systembolaget.

I Sverige har utbudet exploderat bara på något år, i exempelvis USA finns företag som helt ägnar sig åt "celebrity wines" och i många andra länder kränger vinproducenter piratflaskor med olika etiketter – fast det egentligen handlar om samma innehåll.

– När jag var i Italien så fanns det viner med både The Beatles, Hitler, Stalin och Che Guevara. Knappast några officiella viner. Vi köpte en Che Guevara-flaska som vi hade med på skivomslaget till mitt punkband, berättar Pelle Andersson.

Jan Petersén är Pralins vinexpert och håller i provningen. Han har radat upp sjutton olika exempel på rockviner – i princip samtliga som finns att tillgå på systembolaget. Han avslöjar dessutom, i förbifarten, att han både sett The Beatles på Cirkus i Stockholm 1963 och besökt den allra första Roskildefestivalen 1971. En kännare av både rock och vin, med andra ord.

Stämningen är uppsluppen, men en smula nervös när testpanelen – en salig blandning av människor som på ett eller annat sätt sysslar med musik i Dalarna - sätter sig ner för att en gång för alla avgöra vilket rockvin som är det bästa. För att undvika förutfattade meningar sker testerna i blindo – utan att vilket band som ligger bakom vilket vin avslöjas i förväg.

– Det vore pinsamt om man skulle skriva ner Kissvinet, säger Frank Kooistra, som är ett stort fan av bandet.

Lika oroande är tanken på att gilla vinet från en usel artist. Daniel Mullback läppjar uppskattande på ett vin:

– Tänk om det är Lasse Stefanz, då ska jag ge dem en chans, säger han.

Panelen sniffar, smakar, sörplar och sköljer munnen med vatten mellan varven. Pennor krafsar på protokoll och ibland utbrister någon ett "fy" eller "mmm".

Spänningen är olidlig när det ska avslöjas vilka viner som fanns i glasen. Undertecknad kallar stenhårda Slayers nyligen lanserade Cabernet Sauvignon Reign in blood för "mjukt och bärigt".

– Jeff Hanneman (bandets gitarrist, reds anm) skulle halshugga dig om han hörde det, säger Daniel Mullback.

Pelle Andersson spekulerar om huruvida favoriten är Kent, The Smiths eller Broder Daniel... Det visar sig vara Tomas Ledin.

– What the fuck! Jag gav det en femma!

AC/DC är det som sålt bäst, berättar Jan Petersén. Importören har till och med fått flyga hem ytterligare lådor för att fylla på lagret. Elvisvinet Blue Hawaii har däremot inte gått lika bra och priset har sjunkit rejält sedan det lanserades. Etiketten irriterar också en Elvisfantast som Ann Olander:

– Varför har de en bild från 1956 när filmen Blue Hawaii är från 1961? Kallar man ett vin för en sak så ska det väl vara det också.

Lika irriterad blir Frank Kooistra på texten till Kiss flaska, där frontarna Paul Stanley och Gene Simmons beskriver den utsökta smaken hos sitt Zinfandelvin.

– Alla Kissfans vet att Gene inte dricker! Hur ska han veta hur det smakar?

Och när det står klart att det enda rosévin som finns med i testningen är signerat Motörhead så utbrister Frank Kooistra:

– Jävla töntar! Jag är besviken, hur mycket Lemmy känns det här? Att de sänker ett par pavor rödvin, ok, men rosé?

Stort jubel bryter ut när Lasse Stefanz visar sig få sämst betyg. Patrik Johansson är dock av en avvikande åsikt.

– Ett köttigt kraftpaket, skrev jag i protokollet, säger han generat.

– Fast det kändes lite tråkigt att inte gilla Lasse Stefanz vin, säger Petra Mases och menar att det åtminstone skulle ha varit lite oförutsägbart.

De flesta av vinerna går lös på en hundring eller mer och i vissa fall är man tvungen att köpa en hel låda med sex flaskor. Frågan är då om det handlar om överprissatta viner som lever på fansens vilja att öppna plånböckerna lite extra?

– Jag får en känsla av det, säger Jan Petersén.

Kent är de senaste att lansera en vinkollektion och skryter med att leverera "de första riktigt bra artistvinerna". Det är lite si och så med det, enligt vår testpanel. Omdömet av deras tre viner varierar kraftigt.

– Jag är lite besviken på Kent, det är bara ett av dem som är bra, tycker Jan Petersén.

Däremot är det solklart vem som är bäst. Samtliga placerar Elvis högst på listan. Kungen av rock är också kungen av vin.

Så gjorde vi:

När Pralins panel satte sig ner för att prova fanns via Systembolaget 18 viner tillgängliga från nio olika band och artister. Vi försökte få tag på alla men några hade tagit slut och tyvärr lyckades vi inte få Rolling Stones Forty Licks Merlot med bland de testade och inför Sweden Rock Festival i juni lanseras ett vitt vin från Sydafrika och ett rött vin från Australien.

Vinerna provades, som nämnt, blint av panelen som fick ge vinerna betyg i form av 0-5 från vilket vi sedan tagit fram ett medeltal. Den inbördes ordningen inom ett betyg går från starkare nedåt till svagare.

När vi slutligen presenterade vilka viner som fanns bakom förseglingen fick de tillfälle att säga om vinet kändes stämma med artisten/bandet och då blev diskussionen livlig.

Resultat:
(Vt = vitt torrt vin, Vht = vitt halvtorrt vin, Vs = vitt sött vin, Ro = rosévin, Rö = rött vin)

(O = Systembolagets ordinarie sortiment, B = Systembolagets beställningssortiment)

Vinernas inbördes ordning inom respektive betygssteg går från "starkt" i toppen av listan nedåt mot "svagt".

6312 (O) (Rö) Elvis The King Cabernet Sauvignon 2010, 750 ml
Pris:
103 kronor.
Betyg:

Vinet produceras av DFV Wines som startades 1924 och nu ligger nära Modesto cirka 12 mil öster om San Francisco. I Sverige finns ytterligare ett antal viner från DFV Wines. Det är mustigt och smakrikt så jag skulle i första hand servera det till en mustig gryta men det kan också passa till en bit smakrikt kött med en mustig sås till.

Petra: "Gött" Skönt att höra att han står högst"

74765 (B) (Rö) AC/DC Highway to Hell Cabernet Sauvignon 2008, 750 ml
Pris:
119 kronor/st vid beställning av sex buteljer (714 kronor).
Betyg:

AC/DC är det band som med flest viner. Hela fem stycken. Deras viner produceras av Warburn Estate i Riverina som ligger 50-talet mil sydväst om Sydney. Det är en stor producent med mer än 1000 hektar vingårdar. Vinet är mörk och kraftfullt så en bit marinerat nötkött eller älg blir smaskigt till.

Ann: "Som en schablon"

73035 (B) (Rö) Kent III Edizione Toscana Rosso Tua Rita 2011, 750 ml
Pris:
179 kronor
Betyg:

Producenten, Tua Rita, finns i sydvästra delen av Toscana nära Suvereto i den del som kallas Maremma. Vinet är klassat IGT, Identificazione Geografica Tipica, och är framställt av 80 procent merlot samt 20 procent alicante. Det är ett ungt och kraftfullt mörkt fruktigt vin med rejäla tanniner som ger goda förutsättningar för lagring några år. Vill du dricka det direkt så kan lamm och lite smakrikare kött vara en god följeslagare.

Pelle: Helt ok, Martin Roos, Martin eller Jocke! Helt ok val"75547 (B) (Vt) Ledin Chardonnay 2011, 750 ml
Pris:
119 kronor/st vid beställning av sex buteljer (714 kronor).
Betyg:

Tomas Ledins vita vin har sitt ursprung drygt tio mil öster om Kapstaden hos DuToitskloof Wines. Det är ett kooperativ med 22 medlemmar i vinområdet Breede River Valley. Vinet har en frukt av rikt mogna äpplen, en lite smörig botten, känsla av fat och ganska spänstig syra. Ett vin som kan serveras till bl.a. grönsaksprimörer, gratiner med grönsaker som broccoli etc. samt sallader med ljust kött.

Frank: "Varför inte? Ledin är ju sommarfrisk"

74527 (B) (Rö) Slayer Reign in Blood Red Cabernet Sauvignon, 750 ml
Pris: 119 kronor/st vid beställning av sex buteljer (714 kronor).
Betyg:

En cassistonad, mörk och ung fruktbomb med pigg syra från Kalifornien. Ett vin för den grillade biffen, kalvlevern med kapris eller liknande rätter.

Patrik: "Slayer rules, dubbla kaggar"

72873 (B) (Vht) Blue Hawaii Riesling 2009, 750 ml,
Pris: Nedsatt pris till 74 kronor/butelj vid köp av sex buteljer (444 kronor).
Betyg:

Elvis Presley Wine Cellars hämtar sin frukt till vinet från trakterna av Monterey i Kalifornien. Vinet består till 100 procent av druvsorten trots att man inte behöver det för ett varietal, druvsortsangivet, vin i USA. Det är halvtorrt och har lite tutti frutti samt äpple i frukten och kan serveras som sällskapsvin eller till heta rätter med thai bakgrund.

Fredrika: "Hade tänkt mig ett mer sliskigt vin från Elvis"

6318 (O) (Rö) Motörhead Shiraz 2011, 750 ml
Pris: 119 kronor.
Betyg:

Vinet kommer från Broken Back Winery ett par timmars körning norr om Sydney. Broken Back Winery tillhör börsnoterade Australian Vintage Limited vilket är Australiens näst största vingårdsägare. Frukten är mörk och fin med förväntade toner av björnbär och har en balanserad syrlighet. Servera gärna vinet till en kryddigt marinerad, grillad köttbit.

Frank: "Helt rätt här"

74700 (B) (Vt) 74700 AC/DC Hells Bells Sauvignon Blanc 2010, 750 ml
Pris: 119 kronor/st vid beställning av sex buteljer (714 kronor).
Betyg:

Dags för AC/DC igen med producenten Warburn Estate som den här gången lagt ut produktionen av det här livligt fruktiga vita vinet till Marlborough i Nya Zeeland. Det har stänk av tropiska frukter, lite äpple och krusbär i tonen och som förutom sällskapsvin lämpar sig bra till skaldjur, skaldjurssallader och lätta fiskrätter.

Petra: "Nästan färglöst godis"

74741 AC/DC Back in Black Shiraz 2010, 750 ml
Pris: 119 kronor/st vid beställning av sex buteljer (714 kronor).
Betyg:

AC/DCs viner är tillbaka i Australien och epicentrum för druvsorten Shiraz, Barossa Valley. Här har man försökt tämja den maffiga frukten med åtta månaders lagring på fat. Servera det till en maffig köttbit, en mustig gryta eller ett rockigt vin till rådjuret.

Pelle: "Bon Scott luktar nog inte så gott längre heller"73382 (B) (Vt) Kent II Edizione Toscana Bianco Tua Rita 2011, 750 ml

Pris: 139 kronor
Betyg:

Den här gången har man på Tua Rita blandat den sardinska druvsorten vermentino med lika delar ansonica och Italiens största gröna druvsort trebbiano. Frukten är mjuk och generös med äpplen och lite mogna persikor. Servera det gärna till en lättare fiskrätt eller lättare vegetariska rätter.

Anders: "Som bandet har låtit efter Du och jag döden"6575 (O) (Rö) Kiss Zin Fire Zinfandel 2010, 750 ml

Pris: 99 kronor.
Betyg:

Druvsorten är Zinfandel som kommit att kallas Kaliforniens druvsort även om ursprunget är ett annat. Hursomhelst den trivs i värmen och ger en yppig frukt med lite söta inslag som gör att lägger du köttet i lite cajun inspirerade marinader eller såser vid grillen i sommar så har Kiss ett vin till.

Fredrika: Stämmer bra: Inställsamt vin, inställsamt band"75546 (B) (Rö) Ledin Shiraz 2011, 750 ml

Pris: 119 kronor/st vid beställning av sex buteljer (714 kronor).
Betyg:

Dags för Tomas Ledin igen. Den här gången kommer vinet från Australien och Boar’s Rock Wineries och deras anläggning, Waikerie Winery, i Riverina. Vinet har en bra mörk frukt med björnbärstoner, lite kryddighet av svartpeppar och pigg syra. Det är ett vin för smakrikt kött från grillen, en gryta av älg eller rådjur går också bra.

Ann: "Surt och beskt"74164 (B) (Vs) AC/DC You shook me all night long Moscato 2011, 750 ml

Pris: 119 kronor/st vid beställning av sex buteljer (714 kronor).
Betyg:

För AC/DC är det Warburn Estate i Australien som gäller och nu den aromatiska druvsorten moscato. Alkoholhalten är angenämt låg, fem procent, och sötman gör att det blir en bra följeslagare till sommarens bärdesserter.

Daniel: "Luktar sommar i Aspeboda. Svett från 1,5 timmes gig"70700 (B) (Ro) Motörhead Rosé 2010, 750 ml

Pris: 119 kronor/st vid beställning av sex buteljer (714 kronor).
Betyg:

Än en gång är druvsorten shiraz för Motörhead. Ursprunget är också detsamma som för det röda vinet. Doften är lite parfymerad och spänsten i frukten är på väg att passera ut men vill ni prova ett vin med en prisbelönt etikett så servera det till en sallad som har lite bittra salladssorter Roman- och Ruccola i sig.

Pelle: "När Lemmy är bakis kör han säkert några flaskor av detta"74680 (B) (Vt) AC/DC Thunder Struck Chardonnay 2011, 750 ml

Pris: 119 kronor/st vid beställning av sex buteljer (714 kronor).
Betyg:

Frukten kommer från vingårdar relativt högt belägna nära kusten knappt 30 mil norr om Sydney. Musten vinifierades i tank men lagrades sedan en tid i fat vilket är något som framträder i smaken. Där finns också mogna gula äpplen och kropp nog att stötta ljusa kötträtter, grillad fisk men pajer med grönsaker eller svamp.

Frank: "Gott, kan funka jävla bra till en pizza"73723 (B) (Rö) Lasse Stefanz 2010, 750 ml

Pris: 99 kronor.
Betyg:

Vinet kommer från ett familjeföretag, Luigi Righetti, i norra Italien som länge försett Sverige med ett vin som varit väldigt populärt nämligen Campolietti. Det här är Righettis Valpolicella med de traditionella druvsorter och tillverkningsmetoder det innebär. Naturligtvis går tankarna till olika typer av pastarätter men även olika typer av fläskrätter samt en medellagrad hårdost blir bra till ett glas av det något körsbärsfruktiga vinet.

Patrik: "Tunga grabbar"73578 (B) (Rö) Kent I Edizione Toscana Rosso Tua Rita 2011, 750 ml

Pris: 119 kronor.
Betyg:

Maremma baserade Tua Rita har här blandat druvsorterna sangiovese 60 procent, merlot 20 procent samt cabernet sauvignon 20 procent. Vinet har hanterats i tank för att accentuera frukten och den bäriga syran. Det kan passa till en hel del past rätter men också en stekt eller grillad lammkottlett.

Pelle: "Avgå Martin Roos, Martin eller Jocke! Vem fan har valt det här?"