Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir årets stämma

Med tunga moln hängande över stämman i form av ett stängt dragspelsmuseum pågår de sista förberedelserna inför årets dragspelsstämma på hotell Älvdalen nästa helg.

Annons

Övdalstreffin brukar samla eliten av dragspelare i både Sverige samt Norge och Danmark. Så även i år.

Stämman inleds på fredagskvällen med uppvärmning, både på scenen och i form av buskspel på rum och i alla krypin som finns. Hotellets alla rum är fullbokade och dessutom bor besökarna även på andra boenden i byn. Campingen brukar också vara välbelagd denna helg.

På lördagen blir det sedan lunchkonsert med Leffe Jonsson och Bo Gäfvert, en av landets mest namnkunniga dragspelsexperter, som många kallar för Dragspelsprofessorn. Det blir gamla filmer, musik från stenkakor och av levande artister som spelar på gamla fina dragspel. Mest handlar denna timme om Ragge Sundqvist liv som dragspelare och dragspelstillverkare.

På kvällen blir det sedan stor konsert. Här är några av de som kommer att uppträda utan inbördes ordning vare sig när det gäller kändisskap eller skicklighet:

Anders Larsson, Nicklas Sundén, Fredrik Åberg, gruppen Bälgträcken från Norge, Robert Jensen från Umeå, Ewa Elvberg, Rolf Nyländ (medaljerad av norske kungen för sina dragspelsfärdigheter i fjol), Nor och Tore Svendsberget, Jo Fredrik Ojarmor, Jan Karlsson, Gubbar i keps och Kubbpojkarna från Älvdalen, Anders Nilsson från Lindqvistarna, Kerstin Forslund med vänner, Jack Flod med orkester, Beyron Hultman 12-åring som spelar Jularbo och Ragge Sundqvist på ett "makalöst sätt" enligt Isa Jonsson.

Efter konserten och de olika framträdandena blir det så dans till olika grupper. Och buskspel i parti och minut på rum och i korridorer och överallt där det ryms ett dragspel.