Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir årets Seaside-festival

Nyheter så som dalafinal i Livekarusellen, samarbete med klubb Sheside och alkoholservering.
Det är lite av vad årets Seasidefestival i Falun kommer att bjuda på.

Seasidefestivalen i Falun är en mångårig tradition, med gratis entré och fokus på lokal musik. Länge arrangerades den som en utomhusfestival i Kålgårn men sedan två år tillbaka är den flyttad till Magasinet.

– I nuläget är det inte möjligt att vara i Kålgårn helt enkelt, säger Alfred Kihlberg på Studiefrämjandet som arrangerar festivalen.

Årets festival arrangeras den 16 maj, från lunch till midnatt. Mängder av band och artister är bokade och fokus ligger fortfarande på musik från Dalarna. Men i år testar man några nyheter. Bland annat väljer man att samarbeta med klubben Sheside, som arbetar för en mer jämställd scen, som kommer att ansvara för underhållningen senare på kvällen på en av scenerna. Bland andra har de bokat Makthaverskan.

– Vi vill att Seaside ska ha en stor bredd, och vi fick en känga förra året för att vi var dåliga på könsfördelningen bland artisterna. Så det har vi jobbat på att förbättra i år, och det är mycket bättre att vi och Sheside samarbetar än att vi ska göra varsitt arrangemang, säger Alfred.

En annan nyhet är att Seaside för första året kommer att erbjuda alkoholservering, inne vid scenen där Klubb Sheside ansvarar för musiken.

– Vi har utvärderat de två år som vi har arrangerat på Magasinet, och varje år har många haft önskemål om att kunna äta mat och ta ett glas vin. Vi måste försöka förnya oss för att göra det här till den folkfest som det en gång var i Kålgårn, säger Richard Norberg, kollega med Alfred på Studiefrämjandet.

Känns det kontroversiellt att ta in alkoholservering på en festival som inte haft det tidigare?

– Nej, Studiefrämjandet har ju aldrig haft nån agenda varken för eller emot alkoholservering. Vi lägger fokus på ett bra arrangemang, och många har efterfrågat det här. Men det handlar inte om att vi vill ta bort familjefesten för alla åldrar och byta det mot en fyllefest, utan vi vill tilltala en större och bred publik. Och det som är viktigt att tillägga är att alla kommer att kunna ta del av alla konserter oavsett om man fyllt 18 år eller inte.

Förutom alla bokade band kommer årets Seaside även vara värd för dalafinalen av Livekarusellen, en talangjakt för band, vilket innebär ännu fler konserter. Och genom ett samarbete med Hagströmska gymnasiet kommer man även bjuda på en modevisning