Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bedömde handläggaren

Det var den 28 augusti handläggaren från försäkringskassans lokala försäkringscenter i Borlänge besökte Sara Johansson i hennes lägenhet i Nyhammar.
Intrycket från besöket har sedan formulerats och sammanställts i en "Samtalsdokumentation" som daterats den 29 augusti.

Här beskriver handläggaren Saras boende, hennes dagliga rutiner, sjukdom och framför allt det hjälpbehov som de medverkande vid besöket (hennes föräldrar och en av assistenterna) förmedlar och försöker beskriva så noga som möjligt.

Därefter dröjer det till den 8 oktober innan den så kallade beräkningsbilagan är klar, och som tillsammans med beskedet gällande omprövningen av rätten till assistansersättning damp ner i brevlådan i Nyhammar den 10 oktober.

I sammanhanget kan det särskilt noteras att beräkningsbilagan är personligen riktad till Sara. Hon är på grund av sitt funktionshinder inte myndig. Dessutom har hon ingen chans att läsa eller förstå innehållet i bilagan.

Här följer en del av handläggarens resonemang när det gäller bedömningen av Saras hjälpbehov:

"Vid en dusch måste en assistent hela tiden påminna, guida och säga åt dig om var och hur du ska tvåla in och skölja dig... Efter duschen behöver du hjälp med att torka håret och fötterna... Du bedöms duscha varje dag och dessutom vara i behov av dusch efter olyckor fem dagar i veckan. Under varje duschtillfälle bedöms du behöva aktiv assistans i 15 minuter.".

I det här fallet beräknas hjälpbehovet uppgå till totalt tre timmar i veckan (åtta gånger 15 minuter).

När det gäller måltiderna bedömer handläggaren att Saras behov inte är "... av sådan personlig karaktär att de ska ingå i beräkningen av de grundläggande behoven.". Anledningen till detta är att hon kan föra maten till munnen.

Att hon sedan vare sig kan gå ensam till affären och handla mat, tillaga, duka fram eller något annat som har samröre med maten tas ingen hänsyn till.

Handläggaren konstaterar vidare att Sara visserligen kan klä på sig själv, men att hon precis som vid hygienen måste ha någon som "pushar på", tar fram kläder och ser till att hon får på sig kläderna. Vid större "EP-anfall" är hon dock enligt bedömningen i behov av "handgriplig hjälp" med påklädningen.

Tidsåtgången för aktiv hjälp vid av- och påklädning efter större anfall klockas till 15 minuter per dag. Alltså sammanlagt 1 timme och 45 minuter i veckan.

Eftersom Saras egen förmåga att kommunicera med omgivningen är ytterst begränsad bedöms hon vara i behov av hjälp med detta - en timme per dag, eller sju timmar i veckan.

Som en slutkläm konstateras också att Sara inte har behov av kvalificerade motivations- och aktiveringsinsatser eller "... behov av aktiv tillsyn av övervakande karaktär som förutsätter ingående kunskap om dig och dina individuella förutsättningar.".

När handläggaren adderar ihop Saras grundläggande hjälpbehov per vecka stannar klockan på 13 timmar och 30 minuter, 6,5 timme från regelverkets kvalgräns på 20 timmar.