Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S) vill ha obligatorisk mönstring

Socialdemokraterna vill införa obligatorisk mönstring får både män och kvinnor.
Det handlar om mönstring via webben - och ingen ska tvingas in i försvaret.

Socialdemokraterna föreslår obligatorisk mönstring för alla som fyller 18 år. Partiet vill ha en snabb utredning av frågan.

– Vi vill bredda rekryteringsunderlaget för försvarsmakten och att både män och kvinnor som är 18 år ska göra det här, säger Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet.

Han ser det som ett sätt att återskapa ett band mellan svenska folket och försvarsmakten.

Idén går ut på att alla mönstrar på webben.

– Man får fylla i en enkät som handlar om intressen, utbildning och en del personliga uppgifter. En sådan webbmönstring måste naturligtvis omgärdas av nödvändig sekretess, säger Peter Hultqvist.

I ett nästa steg tas 20 procent ut till ett mer grundligt mönstringsförfarande som omfattar både fysiska tester och andra tester.

Där ges också information om totalförsvaret, yrkesmöjligheter och frivilligorganisationer.

– Ungdomar som annars inte skulle komma i kontakt med försvaret kan bli intresserade, säger Peter Hultqvist.

Han menar att mönstringen måste anpassas till dagens förhållanden.

– Det handlar om att erbjuda möjligheter. Förr placerade man folk, sedan var det klart.

Är det svårt att rekrytera personal i dag?

– Själva rekryteringen kanske inte är svår, men soldatavhoppen är rätt stora. De ligger på 20 procent. Det leder i sin tur till att det blir extra utgifter för rekrytering och utbildning.

Är distansen för stor mellan folket och försvaret?

– På sikt blir den större och större. Gör vi ingenting kommer mycket av den kunskap som finns bland allmänheten genom den gamla totalförsvarsplikten, hur man hanterar kriser och katastrofer i samhället, att tunnas ur. Vi måste hitta nya modeller för hur vi upprätthåller en folklig förankring.

Kommer det inte att kosta stora pengar för ett försvar som redan har tuff ekonomi?

– Det är bland annat sådant som måste utredas. Vi har inte gått till botten med frågan, om allt vore klart hade vi inte behövt utreda.

Finns förutsättningar att få med fler partier på den här linjen?

– Vi har tänkt att ta upp det här i försvarsberedningen som inlett sitt arbete, och ska vara klar till 31 mars. Då får vi se.