Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S och M drar inga slutsatser av den usla VM-processen

Annons

Hur investeringarna i VM-anläggningar kommer att falla ut för kommunekonomin vet ingen och ingen har försökt ta reda på det heller. Men hur VM-satsningen hittills hanterats är lätt att ge besked om.

Den har hanterats illa, riktigt illa. Vad gäller projekteringen är Falun faktiskt sämst i det av arenafeber så plågade Sverige.

Falkhallen i Falkenberg skulle få kosta skattebetalarna 50 Mkr. Det blev 166. Skid-VM:s anläggningar i Falun skulle få kosta 80 Mkr. Det ser nu ut att bli 300.

Den 30 januari 2013 förklarade kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) här på ledarsidan: "Det är ingen tvekan om att det varit felgrepp och felkalkyleringar. Det har inte varit bra, men allt kan inte göras ogjort."

Några månader senare förklarade han att delar av förklaringen till fördyringarna var att man hade glömt att ta med VA och elektricitet i kalkylerna.

Förra mandatperioden begicks ju också grova politiska misstag. VM-äventyret anträddes med ett klart demokratiskt underskott. Toppstyrning och brist på transparens präglade förfarandet.

Den 12 mars 2014 pekade S kommunalråd Gahnshag och Susanne Norberg på Torget på "en VM-ansökan som aldrig diariefördes, ett hosting contract som skrevs på utan förankring".

Alla parter tycks nu överens, både om att det vid VM-ansökan inte fanns någon kalkyl och att investeringsbehovet som presenterades för faluborna var Sveriges värsta glädjekalkyl.

I flera partier brottas man med sitt agerande, men inget parti har sagt "Vi ber om ursäkt. Vi gjorde fel". KD begär nu möjligheten att lägga in ett kommunalt veto mot sportarrangemang dyrare än 30 Mkr.

Men det var inte riksdagen eller landstinget som placerade skid-VM i Falun. KD i Falun röstade ju ja.

Politikerna som baxade igenom kandidaturen in blanco respektive räknade sämst i Sverige, gråter nu krokodiltårar och efterlyser "planer och kalkyler som tål dagens ljus och diskussion och granskning av Faluns medborgare". (Sten H Larsson (partilös), Torget den 5 mars).

Mikael Rosén (M) slår fast att "vi begär att det ska gå rätt till; det ska finnas avtal och kostnaderna ska inte gömmas undan utan redovisas öppet för Faluborna".

Man kunde ju tänka sig att toppföreträdare som begått dessa grova politiska misstag skulle avgå, avstå från att kandidera i valet 2014 eller sonika petas av arga partimedlemmar.

Men hur har maktpartierna, enkannerligen S och M, hanterat frågan om politiskt förtroende för de inblandade?

Jo, de har nominerat precis dessa politiker till nya toppbefattningar.

Med största sannolikhet är nästa kommunstyrelseordförande i Falun endera en politiker som aldrig räknade på VM eller en politiker som räknade fel med 220 Mkr.