Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S) och (C) vettigast

– Nej, jag ser ingen annan bra lösning än att centern och vi fortsätter att styra Mora tillsammans efter valet.
Det säger Lennart Sohlberg, som efter valet i så fall blir nytt socialdemokratiskt kommunalråd efter Bengt-Åke Rehn som med ålderns rätt drar sig tillbaka.

Vad vill du ha svar på av dina lokala politiker? Ställ din fråga på dt.se/kandulova

Annons

Gårdagens besked från Centern att tänker satsa på ett samarbete med Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna istället för det nu tioåriga med Socialdemokraterna medför en hel del frågor:

I dag har allianspartierna 20 mandat av fullmäktiges 41. De rödgröna har tillsammans 16, Morapartiet fyra och Sverigedemokraterna ett. Allianspartierna måste alltså tillsammans öka med minst ett mandat för att kunna styra själva - med dagens valvindar inte så troligt. Att de rödgröna tillsamman kommer upp i 21 mandat är ännu mindre troligt.

– Nej att vi skulle få egen majoritet tror jag inte, men att vi blir större än i dag är jag övertygad om, säger Lennart Sohlberg.

En allianslösning eller en allianslösning med Morapartiet tror han heller inte riktigt på.

– Det provade de 2002 och de spåren förskräcker.

Så det blir samma läge som 2004, när ni och centern gjorde upp i alla fall?

– Kanske det...

– Vi hade nog väntat oss att centern skulle sondera läget med alla efter valet utan att binda upp sig i förväg.

Vilka frågor ser du som ni inte kan komma överens om?

– Den enda frågan kan se är införande av LOV, lagen om valfrihet. Den frågan har vi haft uppe. Inte ens alla centerpartister var för ett införande.

– Vi har redan i dag föräldrakooperativ i barnomsorgen och privat och kooperativ äldreomsorg i kommunen och har inte stängd några dörrar. Men LOV innebär en fri dragningsrätt på skattepengar och det är vi inte med på.LOV, om det införs, riskerar att driva upp kostnaderna ordentligt.

Lennart Sohlberg understryker hur bra samarbetet varit för Mora och tror att kontrollen över ekonomin och målstyrningen blir sämre med fyra eller fem partier som ska styra tillsammans.