Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S mobiliserar inför kyrkovalet

Socialdemokraterna ska mobilisera krafterna till kyrkovalet nästa år. Hedemorabördiga Olle Burell var inbjuden till en diskussionsdag i Vikmanshyttans Folkets Hus för att prata om mobiliseringen.
– Kyrkovalet är första steget mot en socialdemokratisk valseger 2014, säger han.

I september 2013 är det dags för kyrkoval. Men redan nu jobbar partierna inför valet. Hedemora Arbetarkommun och S-kvinnorna i Vikmanshyttan bjöd på lördagen in S-representanter från hela Dalarna till en diskussionsdag i Folkets Hus i Vikmanshyttan.

Speciellt inbjuden var Olle Burell, uppväxt i Hedemora och sedan många år bosatt i Stockholm där han är ordförande i Socialdemokraternas kyrkomötesgrupp. Han berättade om hur Socialdemokraterna ska mobilisera krafterna inför kyrkovalet.

– Det är trots allt 600 000 personer som röstar i kyrkovalet och det är en siffra som inte ska föraktas. S fick 186 000 röster, det skulle motsvara ett rätt maffigt första maj-tåg, inte sant? Använd gärna dessa bilder när ni diskuterar kyrkovalet, säger Olle Burell.

Han betonade vikten av kyrkovalet som det inledande steget i den trestegsmobilisering som även innefattar valet till Europaparlamentet i juni 2014 och riksdagsvalet i september 2014.

– Det är viktigt för Socialdemokraterna att få en valframgång på nationell nivå, inte minst för Stefan Löfven. Moderaterna har valt att byta namn till Borgerligt alternativ i kyrkovalet. Vi har ingen anledning att skämmas för vilka vi är och segla under falsk flagg. Vi kallar oss självklart för Socialdemokraterna även i kyrkovalet och vill inte gömma oss under en beteckning som folk inte vet vad den står för, säger Olle Burell.

Han berättade även om vilka taktiker Socialdemokraterna ska använda för att få fler röster i kyrkovalet.

– Bokbord och affischer är ingen bra taktik för det kan gynna även andra partier som påminns om att det är kyrkoval. I stället satsar vi på en valrörelse "under radarn", genom att uppmana S-sympatisörer att lyfta på arslet och gå och rösta. Det handlar inte om att försöka omvända C-, M-, eller KD-sympatisörer för det går helt enkelt inte, säger Olle Burell.

Socialdemokraternas målsättning är att öka i samtliga valkretsar.

– Målet är att öka från 71 till 75 mandat i Kyrkomötet samt att öka med minst ett mandat i samtliga stiftsfullmäktigen. Vi ska även ha en jämn könsfördelning och en god åldersspridning på alla S-listor till kyrkovalet, säger Olle Burell.

Han kallar kyrkovalet för "ett perfekt tillfälle" att öva inför valet till Europaparlamentet.

– Vi vill utveckla Socialdemokraternas metoder för mobilisering inför val. Det gäller att påminna folk om att gå och rösta, de behöver påminnas ända fram till valdagen. Kyrkovalet är första ronden i matchen som ska göra Stefan Löfven till statsminister 2014, säger Olle Burell.