Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S kräver folkomröstning

– Det är hög tid att högerpartierna i kommunen medverkar till att genomföra den begärda folkomröstningen om privatiseringarna i Gagnef. Det skriver Gagnefs arbetarekommuns fullmäktigegrupp i ett uttalande.

Socialdemokraterna refererar till en opinionsundersökning som visar att åtta av tio svenskar är motståndare till privata vinster inom vården.

– Studier visar att privat äldreomsorg har tio procent lägre bemanning än offentlig. Vårdskandalerna har avlöst varandra och det finns inga vetenskapliga belägg för att konkurrensutsättning leder till bättre välfärdstjänster eller medborgarnytta, heter det i uttalandet.

Fullmäktigegruppen menar att privata vinststyrda system inte förmår att rättvist fördela sociala tjänster efter behov, att privatisering leder till inskränkningar i de anställdas yttrande- och meddelarfrihet och att utförsäljning av gemensam egendom lett till både försämringar och fördyringar av vård, omsorg och boende.

– Tillsammans med över 1 400 boende i Gagnefs har vi krävt en folkomröstning om privatiseringarna i kommunen. Det är hög tid att säga att det räcker nu. Tillsammans ska vi skapa en trygg vård och omsorg, där brukarnas behov står i centrum, inte ägarnas och vinsten. Välfärd ska skötas, skriver S-politikerna i uttalandet.