Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S förlorare om FP får bestämma

I en motion, förslag, vill Folkpartiet att Ludvika kommun i valet 2018 minskar antalet valkretsar från två till en. I så fall skulle småpartier gynnas.

Annons

I Ludvika finns en valkrets för Ludvika stad med omnejd och en valkrets för Grängesberg, Grangärde, Säfsnäs med flera byar.

"Detta betyder att för att få ett mandat till fullmäktige, så behövs det olika antal röster för olika partier. Detta bör betraktas som en demokratibrist", skriver Johnny Karlsson i motionen.

DT använde valmyndighetens valsimulator och det visade sig att om Ludvika haft en valkrets i kommunvalet 2014 så hade Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna tappat varsitt mandat. De mandaten hade gått till Bopartiet och Centerpartiet.

Fullmäktigemandat om Ludvika hade haft en valkrets (resultatet i valet 2014 inom parentes):

Socialdemokraterna 16 (17), Moderaterna 10 (10), Sverigedemokratrena 6 (7), Vänsterpartiet 4 (4), Miljöpartiet 3 (3), Centerpartiet 3 (2), Bopartiet 2 (1), Folkpartiet 1 (1).