Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-basen om Pär Öberg: "Ingen vettig människa vill ha en nazist i fullmäktige"

S-basen Ingvar Henriksson tycker inte att det är besvärande att partikamrater ställt sig bakom en motion av nazisten Pär Öberg.
– Det som är besvärande är att han har en plats i fullmäktige. Ingen vettig människa vill ha en nazist i fullmäktige och andra beslutande organ.

Henriksson har inget att invända mot att kommunstyrelsens arbetsutskott med sju politiker, däribland två socialdemokrater, i tisdags röstade ja till en motion skriven av nazisten Pär Öberg.

Motionen, som handlar om att kommunen bör webbsända fullmäktiges möten, kommer senare i vår att behandlas av kommunfullmäktige.

– Motionen handlar ju om vanliga webbsändningar och det är något som även vi i vårt parti har diskuterat så det är inga konstigheter. Det är bra om vi kan hitta former för att bli mer utåtriktade.

Om även fullmäktige ställer sig bakom motionen så kommer Pär Öberg bland sina anhängare i Nordiska motståndsrörelsen göra en stor affär av att de etablerade partierna godkänt en motion från "nationalsocialisterna". Det är Ingvar Henriksson övertygad om.

– Det kommer han att göra. Det är ju det enda han håller på med hela tiden; gör propaganda för en konstellation som inte finns i dagens fullmäktige. Vi ska komma ihåg att han sitter där på ett mandat för Sverigedemokraterna men låtsas tillhöra ett annat parti. Det är SD som har släppt in en nazist i sitt parti.

Är det dålig reklam för kommunen om fullmäktige säger ja till en motion skriven av en nazist?

– Njaej. Inte när man ser vad motionen handlar om. Det är massvis av kommuner som infört webbsändningar före oss. Det är väl mer konstigt att det inte införts tidigare i Ludvika.

Att ni inte har föreslagit det själva då?

– Ja, det får vi väl ta på oss att vi inte har gjort.

Förr om åren, för 20, 25 år sedan, hände det ju att de borgerliga lade motioner som ni inom S i och för sig tyckte var bra men som ni ändå avslog. Lite senare kom ni tillbaka med ett förslag i samma fråga där motionen bara var lite omskriven.

– Haha... Ja, men för 20 år sedan såg världen annorlunda ut. Vi kan ju inte backa oss in i framtiden. Det är en sverigedemokrat som har lagt en motion och den har, än så länge, godkänts av kommunstyrelsens arbetsutskott. Det är det som har hänt, säger Ingvar Henriksson.

DT har även sökt Moderaternas ordförande Gaby Back för kommentarer.