Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-bas anklagar LO för Brunnsviks död

Visserligen har Smedjebackens arbetarekommun inte agerat i den offentliga debatten. Men på partiets egen hemsida ventilerar partibasen Fredrik Rönning sina åsikter om hur affären kring Brunnsviks folkhögskolas öde hanterats.

Annons

Och han är inte nådig i sin betraktelse av hur folkbildningens viktiga symbol Brunnsvik har behandlats. Han talar om ett svek mot de elever som valde att studera här, och menar att skolans ledning borde hitta en lösning för att de ska kunna fullfölja sin utbildning i Brunnsvik.

– Det är väldigt dåligt av folkhögskoleledningen att de inte tagit initiativet till en dialog med den kommun skolan är verksam i. Ludvika kommun borde självklart ha fått vara med i ett tidigt skede, skriver Rönning.

Men han lägger ändå inte all börda på folkhögskoleföreningens styrelse, utan riktar den tyngsta salvan mot LO som enligt hans mening bär det tyngsta ansvaret för att ha dödat Brunnsviks folkhögskola som en del av svensk arbetarrörelses folkbildning.

– LO valde att retirera och enbart agera som en passiv fastighetsägare. Det är det som gjort att Brunnsvik utarmats som centrum för folkbildningen, understryker Rönning.

Till tidningen säger han att han tycker synd om eleverna. Några möjligheter att agera och påverka annat än verbalt anser han dock inte att arbetarkommunen i Smedjebacken har eller har haft.

– Men självklart har vi diskuterat Brunnsviks öde inom partiet. Flera av våra medlemmar har reagerat över beskedet om flytten. Och vi för ju också en dialog med arbetarekommunen i Ludvika.