Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryttare angripen av hundar

Susanne Steen var ute på en till synes odramatisk ridtur med tävlingshästen Eskil. Ett par minuter senare galopperade de för sitt liv. Hack i häl jagade två hundar med en rottweiler i spetsen.
– Det enda jag tänkte var, får de en chans så dödar de mig, säger Susanne Steen.

Under lördagseftermiddagen var Susanne Steen ute och red med det svenska halvblodet Eskil. Efter ett ansträngande arbetspass tänkte hon låta hästen trava i ett avslappnat tempo på hemvägen. Hon red på Fämyrsvägen och tog vägen genom skogen och närmade sig Östermorvägen i Smedjebacken. Då kommer två hundar springande i full fart mot Susanne och hästen, en rottweiler och en som enligt Susanne såg ut som en långhårig schäfer.

– Hästen hoppar då runt och börjar springa bort från hundarna. Hundarna springer efter och ägaren ropar efter dem utan framgång. Jag lyckas vända hästen och få den att springa mot hundarna som då vänder och springer tillbaka till ägaren. Ägaren försöker få fatt i rottweilern som inte bryr sig utan har siktet inställt på hästen, berättar Susanne.

Susanne försöker ta sig därifrån och får hästen att börja springa längs Östermorvägen mot Smedjebacken. Där står en skogsmaskin och blockerar vägen. Susanne stannar hästen och rottweilern springer runt dem.

– Jag skriker åt den att den ska springa hem men den är fokuserad på hästen. Plötsligt gör hunden utfall mot hästens hals. Jag blir rädd och vänder hästen och rider tillbaka till ägaren. Hunden springer bredvid och hoppar mot hästens hals. Jag håller mig kvar vid ägaren som försöker få tag på hundarna. Ägaren får inte tag på dem och nu får hästen panik, berättar Susanne.

Hästen börjar då schenande att galoppera tillbaka samma väg som de kommit och Susanne klamrar mig fast.

– När vi kommit en bit tror jag att hundarna gett upp. Jag tittar bakåt och ser förskräckt att båda hundarna fortfarande är efter oss, precis bakom. Rottweilern gör fler utfall mot hästens hals, hästen börjar nu bli trött och jag upplever situationen som rejält olustig. Det enda jag tänkte var, får de en chans så dödar de mig.

Vid ett hus på Fämyrsvägen kastar sig Susanne av hästen, hästen galopperar vidare med hundarna efter sig.

– Jag gömmer mig i en bil, livrädd att de ska komma tillbaka efter mig. Jag ser efter ett tag hundarna komma tillbaka samma väg. Jag får till sist tag i min väninna Johanna (Otterberg) som kommer och hämtar upp mig. Senare får jag veta att hästen kommit fram till stallet ensam.

Dottern Samantha Sandy är den som oftast rider hästen och var med när hästen anlände till stallet.

– Eskil hyperventilerade och var otroligt uppjagad. Men nu är den mest trött och stel men mår annars bra, säger Samantha.

Susanne Steen funderar nu på om hon ska polisanmäla händelsen. Hon vet inte vem ägaren är men har vissa aningar.

– Det vore bra om hundägaren kontaktade mig genast. Det går inte att ha sådana hur hundar lösa. Då kommer det att hända igen, säger Susanne Steen.

– Det var tur i oturen att det drabbade Eskil som är 17 år och en erfaren tävlingshäst. Hade det hänt min ponny hade det aldrig gått att fly, säger Samantha Sandy.