Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryskt storanfall att vänta

På det säkerhetspolitiska området är jag tyvärr övertygad om att Sverige och Finland går en mycket skrämmande framtid till mötes. Ett ryskt storanfall kommer - jag är helt övertygad - inom 15–20 år. Syftet med detta skulle vara att flytta fram Rysslands positioner mot Nato. Storleksmässigt blir detta operation Barbarossa, del två.

Den som är det minsta insatt i svensk-rysk expansionshistoria, Rysslands extrema säkerhetstänkande och synen på omvärlden inser snart att detta är ett fullt tänkbart scenario. Utmärkande är att de gör det som världen absolut inte kunnat förutse. Den ryska militären bidar sin tid. Årtionden av studier i rysk historia har lett mig fram till denna skrämmande slutsats. Vi här i väst kan inte vifta bort att Ryssland förlorade över 30 miljoner människor under andra världskriget. Misstänksamheten mot väst och Nato sitter djupt i den ryska folksjälen.

Jag förutsåg Rysslands anfallskrig på Georgien i augusti 2008 så när som på två veckor. För allas vårt bästa, och för Sverige, får vi hoppas att jag har fel i mina profetior den här gången.

Christer Ståhl

Leksand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare