Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryskt rykte upprör: Svartjord från Poltava till Dalarna

Ukrainsk svartjord importeras till Dalarna påstår ryska hemsidor, men LRF i Dalarna förnekar att någon import sker.

Dagens Nyheter skriver i dag om att bördig ukrainsk svartjord från områden kring Poltava säljs till låga priser för att brukas i Dalarna. Ryktet sprids på ryska sociala medier och hemsidor. Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, säger till DN.se att den här sortens information kan handla om att misskreditera västländer. Sverige har hållit en hög profil i sitt stöd till den nuvarande regeringen i Ukraina. Att just Poltava nämns följer tidigare mönster enligt Fredrik Westerlund.

– Slaget om Poltava har ofta uppmärksammats och använts som ett sätt att visa på Sveriges stormaktsambitioner. Det framställs ofta som att Sverige vill få revansch, säger Fredrik Westerlund till DN.se.

Den ukrainska så kallade svartjorden är berömd för sin bördighet och goda odlingsegenskaper. Ryska läsare upprörs nu av ryktet, men varken svenska ambassaden i Kiev, Utrikesdepartementet, Jordbruksverket eller Tullverket känner till något om att svartjord skulle vara på väg från Ukraina till Sverige, skriver DN.se.

Inte heller LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, känner till något om det.

– Jag har just talat med LRF i Stockholm, de vet ingenting om det hela, säger Pirjo Gustavsson på LRF Dalarna.

Hon medger att den berömda ukrainska svartjorden alltid har varit ett diskussionsämne, men aldrig för import.

– Den är känd som fin jordbruksmark. Det finns stora intressen att köpa en gård i Ukraina, och det finns dem som har varit i Ukraina och haft ett engagemang där. Om det sker i dag vet jag inte. Men det är inget konstigt med det, det finns bönder som åker till Ryssland, Kina och även Polen som har mycket fin mark.

Att åka runt och köpa in sig i en gård eller mark har skett länge, uppger Pirjo Gustavsson. Precis som det nu finns holländska och belgiska intressen i dalarna, så finns det danska, finska och svenska bönder som åker till andra länder och hyr in sig menar hon.

– Men däremot är det långsökt att någon skulle köpa hit jord. Man får tänka realistiskt, jorden är där och vi har vår jord här. Däremot har LRF i Stockholm hört ett rykte om att kineser har diskuterat att importera svartjord från Ukraina, säger Pirjo Gustavsson.