Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rysk mediemanipulation ett allt större hot mot Sverige - ledarredaktionen har träffat Peter Hultqvist (S)

* Rysk aktivitet för att vilseleda och skapa splittring i samhället ökar.
* Utmaningen för det öppna demokratiska samhället att hantera informationskriget kommer att kvarstå länge.
* Sverige är bara i början att rusta upp det psykologiska förvaret och har lång väg att gå.

Det är några av huvudbudskapen i ledarredaktionens längre intervju med försvarsminister Peter Hultqvist (S). Hör hela intervjun i MittMedias Podd72.se, du hittar där även länkar till mer läsning och fördjupning. Podden finns även att ladda ned på iTunes och Acast .

– I rysk militärdoktrin ser man informationsarenan för det som man betecknar som krigföring. Det ger det en väldigt speciell dimension, säger Peter Hultqvist (S).

Påverkansoperationer har funnits länge i rysk tradition. Mycket går ut på att splittra, försvaga, förvirra, skapa tvekan och undergräva förtroendet hos befolkningen mot regeringen. I Sverige blev det först uppmärksammat för en bredare allmänhet i samband med Rysslands olagliga annektering av Krim.

Läs mer: Naturreservaten blev krigiska när Gazprom-TV rapporterade om Gotland

– I efterhand får vi väl säga att det var väldigt effektivt. I det här tänkandet ingår att skapa en situation så att mycket är avgjort i förväg.

Och här gör Peter Hultqvist en viktig distinktion. Det är auktoritära regimer som kontrollerar sina medier som kan göra så här. Däremot är det självklart att regeringen i Sverige inte kan diktera vad som skrivs i den här tidningen.

– Den västerländska demokratin är öppen. Regeringarna styr inte informationsflödet i samhället som helhet. I en demokrati tillåts många röster och infallsvinklar, med ett sanningskrav i grunden.

I samband med debatten om värdlandsavtalet med Nato gick försvarsministern till hårt angrepp mot det han kallade lögn och förbannad dikt. Debatten innehåll påståenden som ”nu kommer kärnvapen till din kommun”. I sak handlar det om ett administrativt avtal som underlättar övningar samt att ta emot eller ge hjälp i kristid, efter beslut av Sveriges regering.

– Jag hade tänkt igenom det uttalandet eftersom jag anser att vi måste punktera den här sortens metodik. Jag uppfattar det som att den här typen av felaktigheter syftade till att göra folk tveksamma, förvirra debatten och få den att handla om andra saker.

Läs mer: Lögner och myter ett allt större problem

Hultqvist vill i just värdlandsavtalet inte peka ut något land bakom desinformationen, men kallar det som skedde för ett ”missbruk av demokratin”.

– Ska vi ha en politisk debatt på den nivån, då kan saker och ting hamna var som helst. Då menar jag att det är ett missbruk av demokratin. Ska du leda en politisk verksamhet måste du slå ned på det här.

En del i informationskriget är att Ryssland ägnar sig åt att attackera enskilda personer och opinionsbildare, inte bara i Ryssland utan även i väst. Det sker på ett systematiskt sätt med förtal med misstänkliggörande som syfte. Här är den finländska undersökande journalisten Jessikka Aro på Yle det mest kända nordiska exemplet.

– Över huvud taget när personer blir förföljda eller utsatta för den här typen av aktiviteter är det inte värdigt demokratiskt uppträdande. I min värderingsvärld är det fel att förfölja människor.

Läs mer: Vad säger Ryssland egentligen?

Kampanjen mot enskilda journalister utförs av trollen, ryska mediesatsningar och det som brukar benämnas som nyttiga idioter, men det underblåses också på högsta nivå. Det officiella Ryssland har i en lång rad uttalanden lagt skulden på den dåliga relationen mellan Ryssland och Sverige på svenska journalister.

– För det första ska man ha klart för sig att säkerhetssituationen har förändrats av att Ryssland har annekterat Krim. Det är själva kärnan i allt det här, det är inget vi får släppa. Vi vill inte ha ett läge där vissa länder tycker att de kan hålla sig med en bakgård, där de tycker att de ska ha en rätt ha en inflytande i andra länders säkerhetspolitiska val.

– Det är helt oacceptabelt från svensk position.

– Sen är det så att vi inte har statsstyrd eller statsdirigerad press i Sverige. Det är auktoritära regimer som ägnar sig åt den typen av resonemang.

När det gäller få ett modernt psykologiskt försvar på plats är det en lång väg att gå för Sverige.

– Vi har mycket som är ogjort och har en stor förbättringspotential. För att utveckla vårt eget sätt att arbeta har vi valt att engagera oss i cybercentret i Tallinn och Stratcom i Riga. Det är en del av många aktiviteter vi måste göra.

Här är balansgången mellan skydd och frihet en utmaning i arbetet.

– Vi måste bygga ett nytt psykologiskt försvar som är kopplat till ett öppet demokratiskt samhälle. Vi ska inte bygga system som nu begränsar vår egen frihet, men vi måste bygga sätt att förhålla oss så att troll och den här typen aktiviteter bleknar bort.

– Man får inte bli naiv heller, man ska ha klart för sig systematiken och det genomarbetade tänkandet som ligger bakom

Utmaningarna som påverkansoperationer och informationskrig kommer inte att försvinna, spår Hultqvist.

– Jag är nog rädd att vi olika former få hantera sådana här saker hela tiden. Tittar vi på det historiskt så är vilseledning och spridande av felaktig information inget nytt fenomen. Det bara att det tar sig olika uttryck i olika tider.

Hela samtalet finns att lyssna på Podd72.se, du hittar där även länkar till mer läsning och fördjupning. Podden finns även att ladda ned på iTunes och Acast .

Missa inte tidigare avsnitt av Podd72:

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar