Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rysare när Slaget om Siljan avgjordes

Hockeyallsvenskans första Slaget om Siljan bjöd på en chansrik tillställning åt båda håll. Mora hade greppet, men då släppte Linus Ullmark in en puck från halva planen.Matchen gick till förlängning och straffar. Där fick Mora IK:s målvaktslån från Modo revansch.
Tobias Ericsson satte Moras fjärde straff och blev derbyhjälte tillsammans med Ullmark, som räddade Patrick Hersleys.
Slutresultatet skrevs till 3–2.

Det var ytterst nära att juniormålvakten från Kramfors i stället blev syndabock. Han hade svarat för en jättebra insats, med flera kvalificerade räddningar, Mora ledde med 2–1 och såg ut att kunna ta första derbysegern efter tre raka förluster.

Men när halva sista perioden spelats slängde Mark Hurtubise iväg ett skott när han precis passerat mittlinjen. Till Leksandsklackens stora jubel gick den pucken in bakom Ullmark på något vis.

– Starkt gjort av Linus att komma tillbaka efter den fadäsen, inte minst då han hade den skrikande Leksandsklacken alldeles bakom sig, sa en nöjd Mark LeRose, MIK:s assisterande tränare.

Inför derbyt hade pratats mycket om Leksands effektiva powerplay och hemmalaget levde verkligen upp till sitt fina PP när MIK:s Patrik Cedergren fick sätta sig på botbänken efter 4.51. Efter ha skapat ett bra tryck i Morazonen drog Johan Ryno på ett snärtigt skott från tekningscirkeln, som gick in bakom MIK-målvakten Linus Ullmark.

Mora hade hela sex numerära överlägen mot Karlskoga, utan att få utdelning på en enda. Annars var MIK näst effektivast i powerplay innan laget blev nollat i torsdags.
Mot Leksand visade MIK återigen att laget har ett effektivt vapen i PP. Leksand åkte på tre utvisningar första 20, varav två resulterade.

– Vi har totalt fem utvisningar och inte en enda i anfallszon, det är förstås inte bra, konstaterade Leksands assisterande tränare Pär Hellenberg.

Vid kvitteringen sköt Mattias Beck, Erik Hanses räddade, men Peter Nolander var påpassligt framme och tryckte in returen.

Moras ledningsmål kom av ett brödrasamarbete. Anže Kopitar visade återigen vilka känsliga handleder han har, då han serverade lillebror Gasper i slottet.

MIK hade ytterligare ett numerärt överläge i första, men det resulterade inte.
I andra perioden skapade båda lagen mängder av chanser. Efter drygt tre minuter trodde många att Patrik Hersleys kanon gick i mål. Ullmark var på pucken, som likt en tennisboll studsade ner i isen och över målburen. Efter videogranskning konstaterades att pucken aldrig var inne.

Annars var det gästerna som hade de giftigaste lägena. Bland annat hade Rob Ricci ett skott i insidan av stolpen. Återigen var det Anže Kopitar som var dirigent.

– Både i första och andra tyckte jag vi började bra, men Mora tog sedan över i båda perioderna. I andra får vi vara glada att inte Mora gjorde mål, sa sa Hellenberg.

Såväl Daniel Viksten som Patrick Björkstrand hade varsina frilägen, men Erik Hanses svarade för bra räddningar

Trots alla målchanser blev perioden mållös.

I tredje resulterade endast Hurtubises slumpskott. Annars hade Mora läge att avgöra då man fick fem minuters överläge efter att Jacob de Larose åkt på matchstraff.
Men Leksand klarade femminutersperioden. Det följdes sedan av en mållös förlängning.

I straffläggningen blev Moras stora matchvinnare Tobias Ericsson tillsammans med Linus Ullmark.